AMERIČKE TRUPE SVE BLIŽE RUSIJI: Vojnoj bazi "Rzeszow" stiglo veliko pojačanje

Manji avion s američkim zapovjednim osobljem, kako je naveo poljski vojni izvor, sletio je u jutarnjim satima u zračnu luku Rzeszow-Jasionka, dok se pripreme nastavljaju u bazi blizu poljske granice s Ukrajinom. 

  • Svijet

  • 05. Feb. 2022  05. Feb. 2022

  • 0

Prvo američko pojačanje za saveznike NATO-a u istočnoj Europi stiglo je u subotu u vojnu bazu Rzeszow na jugoistoku Poljske, usred gomilanja ruske vojske na ukrajinskoj granici. 

Manji avion s američkim zapovjednim osobljem, kako je naveo poljski vojni izvor, sletio je u jutarnjim satima u zračnu luku Rzeszow-Jasionka, dok se pripreme nastavljaju u bazi blizu poljske granice s Ukrajinom. 

Televizija je snimila pripremu privremenog smještaja u obližnjem mjestu Jasionki, a na snimkama se vide i radnici koji postavljaju ogradu oko smještajnog prostora.

"Kao što je najavljeno, prvi dijelovi borbene skupine iz 82. zračno-desantne divizije američke vojske stigli su u Poljsku", rekao je glasnogovornik poljske vojske.

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je naredio slanje gotovo 3.000 dodatnih vojnika u Poljsku i Rumunjsku da štite istočnu Europu od potencijalnog prelijevanja krize iz Ukrajine. 

Oko 1700 pripadnika vojske, uglavnom padobranaca iz 82. zračno-desantne divizije, bit će raspoređeno iz Fort Bragga u Sjevernoj Karolini u Poljsku "u idućim danima", rekli su izvori iz američke vojske.

Prema navodima Pentagona, eskadrila Stryker s otprilike 1.000 američkih vojnika, sa sjedištem u njemačkom gradu Vilsecku, bit će poslana u Rumunjsku.

Prvi dodatni američki vojnici pristigli su u Njemačku u petak. 

Rusija poriče planove o invaziji na Ukrajinu, ali je nagomilala više od 100.000 vojnika blizu granice s Ukrajinom i tvrdi da će poduzeti neodređene vojne mjere ako joj se ne ispune zahtjevi, uključujući jamstvo NATO-a da nikada neće primiti Kijev u savez. 

Novi plan prelazi broj od 8500 vojnika koje je Pentagon u siječnju stavio u pripravnost kako bi ih rasporedio po Europi u slučaju potrebe. Očekuje se da će ministri obrane NATO-a o daljnjim pojačanjima razgovarati na idućem sastanku, od 16. do 17. februara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...