ČLAN EUROPSKOG PARLAMENTA OTKRIVA: “Oliver Varhelyi je sklapao poslove s Dodikom”

Neodgovorno je kako tu glume Janez Janša i Viktor Orbán, obojica su desničarski političari, vođeni islamofobičnim planom, ističe Marquardt.

  • Politika

  • 05. Feb. 2022  05. Feb. 2022

  • 2

Dok je Milorad Dodik prijetio odcjepljenjem od BiH, komesar za proširenje Oliver Varhelyi mu je nudio novac EU, govori europarlamentarac Erik Marquardt u intervjuu za Oslobođenje. Upravo je odnos Evropske komisije, ali i Evropskog parlamenta prema trenutnoj situaciji u BiH bila i glavna tema razgovora sa Marquardtom.

NJEMAČKA, KOJU PREDSTAVLJA I MINISTRICA VANJSKIH POSLOVA ANNALENA BAERBOCK IZ ZELENIH, U VIŠE NAVRATA SPOMINJALA JE SANKCIJE POJEDINCIMA KOJI NARUŠAVAJU DRŽAVNOST BIH I RUŠE NJENU BUDUĆNOST. ŠTA SE TRENUTNO DEŠAVA U NJEMAČKOJ? MOŽEMO LI OČEKIVATI DA ĆE NJEMAČKA SAMOSTALNO ILI SA GRUPOM ZEMALJA NAMETNUTI SANKCIJE DODIKU I DRUGIMA?


- Mi kao Zeleni, u Njemačkoj i u Europi, podržavamo sankcije Sjedinjenih Američkih Država pojedincima u Bosni i Hercegovini koje su usmjerene na ljude iz svih etničkih grupa. Ali, također sumnjam da neki od dotičnih osoba prije imaju imovinu u Austriji, na Kipru ili u Njemačkoj, a ne u SAD-u. Zato je veoma važno da Europska unija podrži ove sankcije.

ORBÁN I GLOBUS

Nažalost, EU ne reaguje uvijek brzo i ponekad nije složna. Po mom mišljenju, trebali bismo uvesti sankcije pojedincima na nivou EU, a ako to ne uspije, onda bi neke članice Unije i Ujedinjeno Kraljevstvo trebali istupiti i uvesti bilateralne sankcije.

KAKVI SU TRENUTNI ODNOSI UNUTAR EU? SVJEDOCI SMO DA TZV. ILIBERALNE DRŽAVE, POSEBNO MAĐARSKA, ALI JE SLIJEDE I ZEMLJE POPUT SLOVENIJE I DRUGIH, PODRŽAVAJU SECESIONISTIČKE POTEZE DODIKA, ALI I DRUGE POLITIKE KOJE SU U SUPROTNOSTI SA TEMELJIMA EU. DA LI JE TO MOŽDA RAZLOG ŠTO SE JOSEP BORRELL POMALO DISTANCIRAO I USPORIO SVOJE DJELOVANJE?

- Neodgovorno je kako tu glume Janez Janša i Viktor Orbán. Obojica su desničarski političari, vođeni islamofobičnim planom. Predsjedavanje Slovenije Vijećem je bilo katastrofa. 

Kada je Janša predstavio svoj program nama europarlamentarcima, prekinuo je izlaganje, jer je htio pustiti video koji prikazuje apsurdne teorije zavjere. Nije mu bilo dozvoljeno da pusti video i onda je jednostavno otišao. Zaista mi je žao zbog naroda Slovenije, jer je ovaj čovjek narušio imidž Slovenije u Europskoj uniji. Viktor Orbán koristi problem za podršku Dodiku i širenje islamofobičnih stavova. Pita se kako bi se dva miliona muslimana mogla integrirati u Europu i preporučio bih mu da pogleda globus. Tada bi shvatio da su muslimani u Bosni i Hercegovini dio Europe. Što se tiče Borrella, on mora biti oprezan, jer uvijek mora iskomunicirati kompromis unutar EU. U tom slučaju, ipak, mislim da je ova strategija pogrešna. Bilo bi bolje da jasnije iskomunicira da Dodik ne može jednostavno da se povuče iz državnih institucija i tako destabilizuje Bosnu i Hercegovinu.

KAKVU SLIKU EU POKUŠAVA STVORITI SA OLIVÉROM VÁRHELYIJEM NA POZICIJI KOMESARA ZA SUSJEDSTVO I PROŠIRENJE?


- Mi Zeleni smo uvijek i bili protiv toga da on bude imenovan za komesara i uvijek smo bili protiv toga da Mađarska dobije ovaj portfolio. Nije dobro da je država koja je odgovorna za proširenje EU ona koja se i sama sve više udaljava od standarda Unije.


Kada je Várhelyi postao komesar, Fidesz je još bio dio konzervativne Europske pučke stranke (EPP). U međuvremenu, Fidesz je napustio grupu i otišao tamo gdje mu je i mjesto. Krajnje desno. Kao rezultat toga, Fidesz je, naravno, izgubio utjecaj, jer je EPP najveća grupa koja ima mnoge važne pozicije u EU. Dokument je procurio pokazujući da je Várhelyi ranije sklapao vrlo upitne poslove sa Dodikom. I da je Dodiku obećao novac iz EU. Znači, Dodik pokušava da destabilizuje Bosnu i Hercegovinu, a odgovorni komesar mu obećava novac za to? Ovo nije način kako mi radimo u EU i Várhelyi ovdje ne zastupa stav Europske komisije. Prošle sedmice sam pitao predsjednika Europske investicijske banke Wernera Hoyera, šta se zapravo dešavalo sa isplatama Republici Srpskoj. Nažalost, još nisam dobio odgovor. Ne smije se desiti da RS sada dobije još više novca zato što Dodik prijeti otcjepljenjem. Moramo vrlo pažljivo provjeriti šta će se sada dogoditi s novcem.

NELJUDSKO POSTUPANJE NA GRANICAMA SVIJETA, ALI I EU, PREMA IZBJEGLICAMA TEMA JE OKO KOJE STE GOVORILI NEBROJENO PUTA. KAKO KOMENTARIŠETE TO DA JE VLADA REPUBLIKE HRVATSKE VRATILA NA DUŽNOST SLUŽBENIKE KOJI SU UČESTVOVALI U PREMLAĆIVANJU IZBJEGLICA NA GRANICAMA?


- Bio sam na granici nekoliko puta, a i ja i svi koji smo bili tamo znamo da ih hrvatska policija tuče i ilegalno deportuje. Da su maltretirani. Da su prisiljeni na to da se skinu. A hrvatski policajci ne rade sve to jer uživaju, već zato što im je naređeno. Naravno, ministar unutrašnjih poslova zna šta se dešava i on je, kako navodi Der Spiegel, i odgovoran za ova kršenja ljudskih prava. Davor Božinović mi je već lagao u lice i rekao da nema pushbacka i vraćanja nazad. To je, naravno, smiješno. Tako da nisam bio nimalo iznenađen da to pokušavaju sakriti. Ali, možete vidjeti na snimku da postrojavaju ljude, puštaju ih da trče i onda ih udaraju štapom. To je mučenje. I šokiran sam da nema nikakvih posljedica iako su dokazi snimljeni na video i svi smo ih vidjeli. Hrvatska ne može postati članica šengenskog prostora, sve dok sistemski krši ljudska prava na svojoj granici. To smo jasno naveli u koalicionom sporazumu nove njemačke vlade.

KAKAV JE VAŠ STAV SPRAM POLITIKE KOJA SE TRENUTNO ODVIJA U HRVATSKOJ? PREDSJEDNIK ZORAN MILANOVIĆ UVELIKO PODLIJEŽE RUSKOM UTJECAJU I SVOJE STAVOVE VIŠE I NE KRIJE. ZAR TAKVA POSTUPANJA NISU U SUPROTNOSTI OD TEMELJNIH VRIJEDNOSTI I CILJEVA EU?


- Zaista ne razumijem kakvu on strategiju slijedi. Davao je izjave koje nisu dostojne predsjednika Hrvatske, a posebno socijaldemokrate.

IZOLOVANI MILANOVIĆ


Ali, mislim da je Milanović izolovan. Njegovi stavovi ne odražavaju stavove hrvatske Vlade. Niti one ne odražavaju stavove socijaldemokrata u Europi i, donekle, u Hrvatskoj. Moj kolega, socijaldemokrata, hrvatski europarlamentarac Tonino Picula također je potpisao pismo u kojem poziva na sankcije Dodiku. Također, Milanovićevi stavovi o NATO-u i Rusiji su njegovi lični stavovi koji ne odražavaju zvaničnu politiku NATO-a, Europske unije ili Hrvatske.

POSLJEDNJA RUNDA PREGOVORA O IZBORNIM REFORMAMA U BIH POD BUDNIM OKOM MEĐUNARODNE ZAJEDNICE OKONČANA JE PROŠLOG VIKENDA. DO DOGOVORA NIJE DOŠLO, A MNOGI SMATRAJU DA EU PADA POD UTJECAJ DRAGANA ČOVIĆA I POLITIKE KOJU VODI HDZ. KAKAV JE VAŠ STAV O TOM PITANJU? DA LI EU ZNA ŠTA OČEKUJE OD BIH I ZAŠTO SE ISPUNJENJE ŽELJA ČOVIĆA SMATRA RJEŠENJEM?


- Ne možemo izvršiti reforme Izbornog zakona samo da bi Dragan Čović na kraju dobio izbore. Nije ni demokratija ako se radi samo o izboru nacionalističkog kandidata bosanskih Hrvata. Hrvatski HDZ dosta lobira za reformu Izbornog zakona u Bruxellesu. Do sada, ipak, nisu uspjeli svoju poziciju učiniti zvaničnim stavom konzervativaca u Europi. Stav EU i Njemačke je jasan: ne smije biti cementiranja etničke podjele. Mi ne želimo etnički gerrymandering (politička pristrana podjela izbornih jedinica i kao takva predstavlja vrstu izbornog inženjeringa) u Bosni i Hercegovini. Radije bih govorio o tome zašto Jevrej ili Rom i dalje ne mogu biti izabrani na neke funkcije. To je prava diskriminacija.

 (Oslobođenje.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...