JASMIN EMRIĆ REZOLUTAN: "Čović i dalje obmanjuje, oba HDZ-ova modela produbljuju diskriminaciju"

Ovo je za Patriju potvrdio i jedan od pregovarača iz Neuma Jasmin Emrić (NES), inače zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH.

  • Vijesti

  • 07. Feb. 2022  07. Feb. 2022

  • 4

„Mi smo nudili dvije izborne jedinice, odnosno dvije liste. Venecijanska komisija je rekla da je to uredu, kao i legitimno predstavljanje, kao predstavnici hrvatskog naroda i svih ostalih", rekao je danas predsjednik HDZ-a i obmanuo javnost.

Naime, predstavnici Venecijanske komisije nisu prihvatili nejednakost glasa, kao i činjenicu da oba modela koja je predlagao HDZ BiH uključuju potvrđivanje članova Predsjedništva u domovima naroda. 

Ovo je za Patriju potvrdio i jedan od pregovarača iz Neuma Jasmin Emrić (NES), inače zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH.

„Prvi dan pregovora prijedlog HDZ-a odnosno njihov model za izbor članova Predsjedništva bio je taj famozni prijedlog s dvije liste, jedna se zove bošnjački član Predsjedništva – predstavnik bošnjačkog konstitutivnog naroda i drugih građana i jednog hrvatskog člana – predstavnika hrvatskog konstitutivnog naroda i drugih građana. To su zapravo liste 701 i 702. Iako su to oni prezentirali kao jednu listu s dvije kolone, odmah sam reagirao i kazao da to nije tačno, jer birač mora birati jednu kolonu“, kazao je Emrić.

Tada se, kako kaže, uključili u raspravu i Venecijanska komisija.

„Mišljenje Venecijanske komisije je da to nije u skladu s europskim vrijednostima i da bi bio problematičan i za Sud u Strazburu takav model, jer se birač prisiljava da se veže. Npr. Srbin iz Federacije morao bi se vezati ili za bošnjačkog ili hrvatskog predstavnika ili Jevrej morali bi se opredijeliti za jednu od tih lista, jer tumačenje Venecijanske komisije jeste da se niti jedan građanin ne smije prisiljavati niti uvjetovan biti vezan za bilo koju grupaciju“, kazao je Emrić.

S obzirom da je Venecijanska komisija pojasnila da je to diskriminacija uz nejednakost glasa, jasno je rečeno da taj model ne bi bio u skladu s principima evropske prakse niti bi formalno ni suštinski riješio pitanje presuda Suda u Strazburu.

„Kada su dobili negativno mišljenje, jer generira diskriminaciju, jer je takav model produbljuje, sutra je HDZ izašao s novim prijedlogom, a taj novi sadržan je na način da su izbrisali riječi bošnjački član Predsjedništva. Ostavili su samo predstavnik bošnjačkog i ostalih građana, u istom slučaju i kod izbora hrvatskog člana. Nama je u NES-u to bilo sporno, te smo vodili raspravu s Venecijanskom komisijom u tom dijelu, jer suštinski ni drugi prijedlog nije bio suštinski izmijenjen u odnosu na prvi, on i dalje zadržava etničku konotaciju. Ne mijenja se suština i njom se ne omogućava ostvarivanje pasivnog i aktivnog biračkog prava za sve građane ove zemlje. Međutim, tada je Venecijanska komisija krenula da ublažava svoj stav i to samo jer su izbrisali naziv liste koja je prvobitno glasila bošnjački i hrvatski član Predsjedništva. Ali i dalje su to dvije liste i ne provode se presude“, kazao je Emrić.

Postavlja se pitanje ima li više smisla pregovarati s ljudima koji su spremni obmanjivati javnost, ali i sve sagovornike, pa i međunarodne medijatore i Venecijansku komisiju kao tijelo Vijeća Evrope.

Podsjećamo i na stav bivšeg američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona, koji je kazao nakon pregovora u Neumu da modeli koje je HDZ predložila „nažalost, nisu udovoljili standardima“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...