RUSI NAVODNO SPREMAJU INVAZIJU, A EVO I ČIME: Ovo su najbolja ruska vojna vozila za koja nikada niste čuli (FOTO)

Ono što je sigurno jest da Rusi zaista imaju svoje trupe tik uz sam granicu i da iz Ukrajine dolaze upozorenja na eventualnu vojnu reakciju na istoku te zemlje.

  • Svijet

  • 08. Feb. 2022  08. Feb. 2022

  • 5

Većina svjetskih medija sedmicama bruji o mogućoj ruskoj invaziji na istok Ukrajine, odnosno prelazak evropskih granica i potencijalno pokretanje velikog svjetskog sukoba.

Lome se koplja oko “krivice” ruske administracije i poruka koja dolaze sa Zapada i od administracije predsjednika SAD-a Joea Bidena.

Ono što je sigurno jest da Rusi zaista imaju svoje trupe tik uz sam granicu i da iz Ukrajine dolaze upozorenja na eventualnu vojnu reakciju na istoku te zemlje.

No, što bi se dogodilo da do sukoba zaista i dođe uvelike ovisi o snagama i brojnosti vojski, ali i tehnološkoj moći.

Kakva zapravo Rusi imaju vojna vozila, a za koja vjerojatno ne znate, donosimo u nastavku.

Tigar

Ovaj gorostas napravljen je za patroliranje i izviđanje te za pokrivanje pješaštva otvaranjem paljbe. Može primiti 10 vojnika s punom ratnom opremom i prevoziti teret tamo gdje ne prolaze obični automobili.

Postoji oko 20 inačica ‘Tigra’, a posebni su jer mogu preći vodu dublju od 1 metra, razvijaju brzinu od 140 km/h i imaju 700 kg težak oklop. Neki od ovih mašina mogu izdržati i eksploziju mine.

Kamuflažni kamion

Vitez-2 ili kamuflažni kamion je kamion sa skrivenim oklopljenim modulom ispod cerade. Ono što je njegova posebnost jest da njegov vanjski izgled zavarava.

Izvana ‘Vitez-2’ izgleda kao standardni ‘Ural-4320’, ali u sebi sadrži skriveni oklopljeni modul koji može primiti čak 16 vojnika.

Ovaj dio vozila može izdržati direktan pogodak najčešćih metaka automatskih pušaka kalibra 5.45×39 mm i 7.62×39 m i to iz velike blizine.

Vozačeva kabina još je bolje zaštićena. Vozač je ovdje zaštićen i od paljbe iz snajperske puške.

Tajfun

Transportno vozilo ‘Tajfun’ napravljeno je za prijevoz vojnika na svakom terenu i u svim mogućim vremenskim uvjetima od čak -50 do +40 stepeni Celzijusa.

Osim prijevoza ljudstva, ‘Tajfun’ se može koristiti i za transport samohodne zenitne artiljerije, bespilotnih letjelica, dizalica, šlepera i druge opreme.

Svi ‘Tajfuni’ se baziraju se na šasiji Kamaza s pogonom na sve kotače, tako da ovi zmajevi teški 15 tona mogu gaziti i po snijegu, i po pješčanim dinama, a savladavaju i vodene prepreke.

‘Tajfun’ ima jedan od najsavremenijih oklopa na tržištu koji može izdržati pancirne projektile. Oklop ima uske proreze kroz koje vojnici iznutra pucaju, a također na krovu može imati mitraljeze na daljinsko upravljanje.

U svakom slučaju, nikome nije svejedno kad vidi ove tehnološko-motorne gigante.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...