UKINULI PDV NA HRANU, PA NAMAMILI KOMŠIJE: Šoping ludilo zavladalo u...

Od 1. februara u Poljskoj su hljeb, mliječni proizvodi, meso i prerađevine i mnogi drugi proizvodi oslobođeni od poreza na dodatnu vrijednost, a PDV je smanjen i na gorivo sa 23 na osam posto.

  • Ekonomija

  • 08. Feb. 2022  08. Feb. 2022

  • 0

Veliki broj Čeha pohrlio je preko granice u Poljsku nakon što je vlada te zemlje privremeno ukinula PDV na osnovne životne namirnice. Mnogi su ovo nazvali "šoping ludilom" i "seobom naroda".

Od 1. februara u Poljskoj su hljeb, mliječni proizvodi, meso i prerađevine i mnogi drugi proizvodi oslobođeni od poreza na dodatnu vrijednost, a PDV je smanjen i na gorivo sa 23 na osam posto.

Poljska vlada je saopćila da će ta mjera u borbi protiv inflacije ostati na snazi pola godine. U decembru je stopa inflacije iznosila 8,6 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Jedan litar benzina košta oko 1,49 eura u Češkoj Republici u poređenju sa 1,16 eura u Poljskoj.

Češki propisi dozvoljavaju transport do 20 litara benzina u kanisterima preko granice, a kako javljaju tamošnji mediji, neki vozači nekoliko puta prelaze poljsku granicu i kupuju i do 100 litara.

Nulta stopa PDV-a na neku hranu je, očigledno, također pružila dodatni mamac za Čehe.

Dugi su redovi za meso, mliječne proizvode i voće, piše češki dnevnik Mlada Frona Dnes. Narandže u Poljskoj koštaju 0,64 eura po kilogramu naspram 2,06 eura u prosjeku u Češkoj.

Iako su poljski prehrambeni proizvodi jeftiniji nego u Češkoj, razlike u cijenama u cjelini nisu tako privlačne kao u slučaju benzina, pišu češki mediji.

U sektoru maloprodaje u češkoj pograničnoj regiji već postoje žalbe na velike gubitke u prodaji.

"Ljudi kod nas kupuju samo pola vekne ili nekoliko kiflica", rekla je za list Blesk prodavačica iz Istočnih Petrovica u Karvinama, prenosi Klix.

Jedan od razloga za prekogranični lov na povoljne cijene je taj što su cijene nedavno naglo porasle u Češkoj. U decembru je inflacija iznosila 6,6 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...