DRAGAN LUKAČ PROGOVORIO O SKY APLIKACIJI: "Policijski službenici MUP-a RS-a, ali i drugih policijskih agencija u BiH sarađivali s kriminalcima"

MUP će i dalje nastaviti intenzivno da radi na razbijanju svih ovih kriminalnih grupa. S obzirom da koristimo u operativnu svrhu aplikacije koje su nam na raspolaganju, što znači da znamo gdje da usmjerimo naše snage i akcije ali svakako se susrećemo s mnogo problema, jer se radi o aplikaciji koja je korištena skoro 10 godina, gdje su razmijenjeni milioni informacija, koristili su kodna imena.

  • Vijesti

  • 08. Feb. 2022  

  • 1

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač govorio je o aplikaciji SKY i podacima koje istražni timovi dobijaju iz enkriptovanih fajlova.

“Mi intenzivno radimo na borbi protiv organizovanog kriminaliteta što je do sada dovelo do hapšenja desetina kriminalaca na području RS. Svakako da koristimo trenutne mogućnosti koje su nam se otvorile raspakivanjem kriptovane aplikacije Sky koje koristimo uz pomoć Europola. Nažalost pojavljuje nam se određeni broj policijskih službenika ne samo iz MUP RS nego i drugih policijskih agencija u BiH koji su imali određenu saradnju u kriminalnim krugovima davajući im podršku ali i sarađujući s njima, čak izvršujući s njima i određena krivična djela. MUP će i dalje nastaviti intenzivno da radi na razbijanju svih ovih kriminalnih grupa. S obzirom da koristimo u operativnu svrhu aplikacije koje su nam na raspolaganju, što znači da znamo gdje da usmjerimo naše snage i akcije ali svakako se susrećemo s mnogo problema, jer se radi o aplikaciji koja je korištena skoro 10 godina, gdje su razmijenjeni milioni informacija, koristili su kodna imena. Potrebno je prilično dosta vremena da bi se ta kodna imena razbila da bi se uvezalo s pravim identitetima kriminalaca ali i radnje s kojima su se bavili, a to su najteža krivična djela.” kazao je Lukač.

Podsjetimo, nakon što su podaci iz aplikacije SKY postali dostupni policiji u BiH su izvršene na desetine hapšenja kriminalaca povezanih sa trgovinom droge.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...