NASTAVLJA SE UBLAŽAVANJE MJERA: Francuska ukida obavezu testiranja za vakcinisane putnike iz zemalja van EU

Države članice EU već su 25. januara dogovorile da će bolje koordinirati pravila koja vrijede za kretanja u EU i da će izbjegavati nametanje restrikcija onima koji posjeduju evropsku Covid-potvrdu.

  • Svijet

  • 08. Feb. 2022  08. Feb. 2022

  • 0

Francuska će ukinuti obavezu testiranja na koronavirus za vakcinisane putnike iz zemalja izvan Evropske unije, objavio je državni sekretar za evropske poslove Clement Beaune.

"U Francuskoj smo u decembru s valom omikrona dodali testove. Narednih dana objavit ćemo ukidanje testova za vakcinisane", rekao je Beaune za kanal France 2.

Svi putnici koji ulaze na francuski teritorij iz zemalja izvan EU, uključujući Britaniju, trenutno moraju imati negativan PCR ili antigenski test na koronavirus ne stariji od 48 sati, navodi se na internetskoj stranici francuskog ministarstva vanjskih poslova.

"Ove će sedmice nesumnjivo biti usvojena nova evropska praksa koja će omogućiti da za vakcinisane koji dolaze u Evropsku uniju izvana vrijede blaže mjere", dodao je Beaune.

Države članice EU već su 25. januara dogovorile da će bolje koordinirati pravila koja vrijede za kretanja u EU i da će izbjegavati nametanje restrikcija onima koji posjeduju evropsku Covid-potvrdu.

Italija je od 1. februara ublažila restrikcije za sve posjetitelje iz Evropske unije.

Ministar zdravstva Roberto Speranza potpisao je odluku po kojoj putnici iz EU za ulazak u Italiju trebaju potvrdu koja dokazuje da su ili vakcinisani protiv koronavirusa, da su ga preboljeli ili da imaju negativan test.

Italija je 14. decembra uvela pravilo da svi posjetitelji iz EU moraju imati negativan test na koronavirus zbog straha od širenja omikron varijante virusa. Danska je 1. februara ukinula gotovo sve Covid-mjere. Jedino je na snazi ostalo pravilo da putnici pri ulasku u zemlju moraju pokazati dokaz da su vakcinisani.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...