ODLAZAK VELIKANA: U Sarajevu preminuo čuveni violinist Branko Petković, kolege i prijatelji se opraštaju od doajena sevdaha....

Na društvenim mrežama kolege se opraštaju od Branka, koji je bio istinski doajen sevdaha i narodne muzike u kojoj je ostavio veliki trag.

  • Hronika

  • 09. Feb. 2022  09. Feb. 2022

  • 0

U Sarajevu je u 71. godini preminuo poznati muzičar Branko Petković, sin legendarnog Jovice Petkovića.

Na društvenim mrežama kolege se opraštaju od Branka, koji je bio istinski doajen sevdaha i narodne muzike u kojoj je ostavio veliki trag.

"Branko potiče iz porodice Petković koja ima izuzetnu ulogu u sevdalinci i narodnoj muzici. Njegov otac Jovica preko trideset godina vodio je Orkestar RTV Sarajevo i pratio je velikane sevdaha. Jovicu je u Bajinoj bašti slušao legendarni Zaim Imamović i doveo ga je u Sarajevo, gdje je zasnovao porodicu i gdje je, mislim, i Branko rođen. Jovica je bio i jedan od osnivača Festivala narodne muzike Ilidža, a zajedno sa Ismetom Alajbegovićem Šerbom i Miloradom Todorovićem osnovao je Trio harmonikaša koji su proslavili sevdalinku širom svijeta. I Jovicin brat Ratomir Rato Petković bio je veoma uspješan harmonikaš i kompozitor. Branko je krenuo očevim stopama i bio je vrhunski akademski muzičar i godinama je slovio za jednog od najboljih violinista u Bosni i Hercegovini, a i šire. Bio je odličan aranžer i solista na violini i on je jedno vrijeme također vodio Orkestar RTV Sarajevo i uradio je mnogo snimaka za arhiv sa najpoznatijim pjevačima. Njegova smrt je veliki gubitak za narodnu muziku", kaže za Faktor Enver Šadinlija, vrsni poznavalac sevdalinke i narodne muzike.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...