HALIL LAGUMDŽIJA UPOZORAVA: "Usvajanje zakona o VSTV-u RS-a je povratak 20 godina unazad, visokom predstavniku sam rekao..."

“Usvajanje Zakona bi značilo urušavanje ovog sistema, to bi značilo vraćanje 20 godina unazad. To bi značilo prekid evropskog puta BiH”, rekao je Lagumdžija.

  • Politika

  • 09. Feb. 2022  09. Feb. 2022

  • 4

"Usvajanjem Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske BiH bi se vratila u period od prije dvadeset godina, kada nije bio usvojen Zakon o VSTV BiH", poručio je predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija, dodajući da je pozvao visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da reaguje, ukoliko se usvoji zakon o VSTV-u RS-a.

“Usvajanje Zakona bi značilo urušavanje ovog sistema, to bi značilo vraćanje 20 godina unazad. To bi značilo prekid evropskog puta BiH”, rekao je Lagumdžija.

Prvi čovjek VSTV-a pojasnio je da u pravnom sistemu BiH ne postoji mogućnost podnošenja apelacije Ustavnom sudu dok zakon ne stupi na snagu, a prema onom što piše u dokumentu koji se našao na stolu, to bi moglo da se dogodi tek godinu dana nakon usvajanja, što znači da u pravnom sistemu ne postoji pravni lijek koji bi se mogao primijeniti prije isteka tog roka.

“Rekao sam visokom predstavniku da bi bilo pogubno da se čeka da taj zakon stupi na snagu”, rekao je Lagumdžija, te potcrtao da poštuje Ustavni sud BiH.

“U toj situaciji, na skupštini RS-a, visoki predstavnik bi trebao iskoristiti svoja ovlaštenja, da se stavi van snage, kao da nije ni donesen”, rekao je Lagumdžija, dodajući da je nevjerovatno da Ustavni sud tih godinu dana ne može raspravljati.

Lagumdžija je poručio da je ovo njegov lični stav, i stav predsjedništva VSTV-a. On je dodao da ovo nije pitanje od VSTV-a, već do izvršne i zakonodavne vlasti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...