PREDSJEDNIK VSTV-a BiH HALIL LAGUMDŽIJA: "Ovo je pogubno, visoki predstavnik mora staviti nacrt van snage"

On se složio s ocjenama da je ovo "paradoksalna situacija", jer se vrše aktivnosti na razvlašćivanju državnih institucija, dok država nema mogućnost adekvatnog odgovora na ove postupke.

  • Društvo

  • 10. Feb. 2022  10. Feb. 2022

  • 2

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Halil Lagumdžija izjavio je za portal Radiosarajevo.ba, kako je usvajanje nacrta zakona o tzv. VSTV-u entiteta RS očekivano, imajući u vidu ranije najave i šire aktivnosti koje su, također, u toku s ciljem razvlašćivanja državnih institucija.

Lagumdžija je i ranije javnost upozoravao na ovakav mogući scenarij.

"Ovo je očekivano imajući u vidu i aktivnosti oko agencije za lijekove RS-a. Ovo je pogubno. Jasno je da ovakvo nešto ne može proći na Ustavnom sudu BiH, po mojem viđenju stvari, ali i ranijim analognim situacijama. Ustavni sud BiH će ovaj nacrt, kada i ako do njega dođe, proglasiti neustavnim! Međutim, imajući u vidu da Ustavni sud ovaj nacrt može razmatrati tek kada on stupi na snagu, smatram da bi bilo pogubno čekati. Jedina racionalna mogućnost jeste da visoki predstavnik Christian Schmidt ovaj nacrt stavi van snage", upozorio je Lagumdžija.

On se složio s ocjenama da je ovo "paradoksalna situacija", jer se vrše aktivnosti na razvlašćivanju državnih institucija, dok država nema mogućnost adekvatnog odgovora na ove postupke.

Zbog toga i smatra da je put reakcija međunarodne zajednice to jeste visokog predstavnika.

Podsjetimo, sa 45 glasova "Za" u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojen je nacrt zakona o visokom sudskom i tužilačkom savjetu Republike Srpske. Ovo je novi atak na državu BiH! Nema dileme da je cilj Milorada Dodika i njegovog režima da uz pomoć Beograda destruiraju bh. institucije.

Prema zaključku u naredna tri mjeseca bit će upućen na tromjesečnu javnu raspravu.

Narodna skupština RS ranije je izglasala zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, čime je prvi put vraćena nadležnost iz jednog dijela oblasti nepokretne imovine sa nivoa BiH na nivo RS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...