KONAKOVIĆ ZAHTIJEVA ODGOVOR OD HNS-a: "Da li te dvije liste znače dvije izborne jedinice? Ako znače, U PROBLEMU SMO!"

- Sastanak je trajao kraće nego što smo mislili, ali ne sa nekim negativnim epilogom. Još uvijek smo na nekom 'statusu Quo.' I dalje se slažemo o načelima i principima, ali još uvijek nismo približili stavove po pitanju modela koji rješavaju te nagomilane probleme, kazao je ovo predsjednik Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković, nakon još jednih pregovora o izbornoj reformi.

  • Politika

  • 10. Feb. 2022  10. Feb. 2022

  • 12

Napomenuo je kako se ponovo 'vrte ukrug' oko modela izbora člana Predsjedništva.

- Bit će potrebna dodatna ekspertna tumačenja, odnosno modifikacija tih modela o kojima strane i dalje čvrsto drže svoje zauzete stavove i u kojima se očekuje neko malo popuštanje. I čini mi se da još nekog malog prostora, vremenski govoreći, ima u narednih desetak dana koji bi mogli teoretski rezultirati ako bude nekog dogovora onda u svim onim famoznim procedurama koje se tiču izmjena Ustava, komisijskog razmatranja, javne rasprave, da bi se početkom maja, kada je plan raspisivanja izbora, mogli održati po novom Izbornom zakonu, izmijenjenim Ustavom i prioritetima koje sam danas govorio, da svaki građanin BiH može biti kandidat na svakom pedlju Bosne i Hercegovine. Bit će kontakata i u narednih nekoliko dana, ali više ekspertskih, rekao je Konaković.

Upitan da li bi ikada glasao za Srbina ili Hrvata za člana Predsjedništva, Konaković je odgovorio:

- Da. Živim za dan kad bih ja kao Bošnjak, vjernik mogao na osnovu kvalitete birati svog predstavnika u Predsjedništvu. Ako ćete konkretnije, ja sam lobista Srđana Mandića, u općini Centar u kojoj živim.

Pojasnio je i razliku između dvije izborne jedinice i dvije izborne liste.

- Odlično pitanje za HNS, vrhunsko. Mi smo rekli ok, danas imamo dvije liste, imamo na onom vašem listiću ako glasate u FBiH lijevu i desnu stranu, piše Bošnjak, Hrvat, to se briše. Nema ultimativnog etničkog prefiksa i ultimativne pripadnosti narodu. Dakle, HNS kaže neka ostanu dvije liste. Šta one suštinski znače? Mogu li ja na listu 702 ispod Dragana Čovića, ako je on, hoću da budem na njegovoj strani. Tu očekujem odgovor: da li te dvije liste znače dvije izborne jedinice. Ako znače, u problemu smo. Ako ne znače, razgovarat ćemo, kazao je lider NiP-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...