JASNA PORUKA STATE DEPARTMENTA: Svaki bh. građanin ima pravo da bira i da bude biran

Dodaju da su zajedno sa OSCE-om, ujedinjeni u podršci pravovremenom usvajanju i provedbi ključnih tehničkih reformi u BiH koje su neophodne kako bi se osiguralo da izborni ishodi istinski odražavaju volju naroda.

  • Politika

  • 11. Feb. 2022  11. Feb. 2022

  • 3

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i drugi partneri u međunarodnoj zajednici podržavaju da u BiH svaki građanin ima pravo birati i biti biran, poruka je iz State Departnenta u odgovoru na upit agencije Patria.

Pregovori o bosanskom izbornom zakonodavstvu uz posredovanje SAD/EU su u ćorsokaku. Mnogi politički stručnjaci i analitičari ocjenjuju da je jedan od razloga neuspjeha nedostatak jasne strategije reforme američke administracije. State Department smo pitali možemo li očekivati ​​drugačiji pristup u budućim pregovorima o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini?

“Kao što je državni sekretar Antony Blinken napomenuo u svom pismu Predsjedništvu BiH prošlog proljeća, sada je vrijeme da se fokusiramo na osnovne, ali smislene i ostvarive reforme vladavine prava, izborne i ekonomske reforme. Sjedinjene Države, EU i drugi partneri u međunarodnoj zajednici podržavaju Bosnu i Hercegovinu (BiH) u njenim naporima da osigura da svi njeni građani mogu glasati i kandidirati se na izborima bez diskriminacije”, kaže se u odgovoru glasnogovornika State Departmenta na upit novinske agencije Patria. 

UJEDINJENI U PODRŠCI

Dodaju da su zajedno sa OSCE-om, ujedinjeni u podršci pravovremenom usvajanju i provedbi ključnih tehničkih reformi u BiH koje su neophodne kako bi se osiguralo da izborni ishodi istinski odražavaju volju naroda.

“Sporazumi na kraju zahtijevaju političku volju uključenih strana, a nikakvo posredovanje ne može donijeti uspjeh ako političari nemaju dovoljno povjerenja jedni u druge da naprave kompromise u dobroj vjeri u širem interesu zemlje. Vjerujemo da januarske diskusije u Neumu predstavljaju osnovu stranama za dalje razgovore i ohrabrujemo lidere da nastave dijalog radi deeskalacije političkih tenzija i poboljšanja funkcionalnosti institucija BiH. Reforme za poboljšanje integriteta izbora su također od suštinskog značaja za održavanje povjerenja birača i suzbijanje izbornih prevara. Očekujemo od svih stranaka da se bore protiv korupcije i da podrže donošenje zakona u tom smislu u Parlamentu”, kaže se u odgovoru.

Podsjetili smo na pismo senatora Jeanne Shaheen i Rona Johnsona, koji su od Karen Donfried, šefice Matthewa Palmera tražili promjenu pristupa ovom pitanju, baš kao što su to tražili i bosanskohercegovačka javnost, ali i neke političke stranke. 

Iz State Departmenta na pitanje možemo li očekivati ​​da će SAD od sada insistirati na tome da se razgovori o reformama vode unutar institucija Bosne i Hercegovine kažu: “Uvijek smo insistirali da izabrani i imenovani dužnosnici ispunjavaju svoje obaveze i provode ključne izborne, ekonomske i reforme vladavine prava kroz institucije BiH”. 

“Žalimo što više od 10 godina nakon presude Sejdić-Finci još nisu usvojene ustavne promjene koje bi omogućile svim građanima BiH da se kandiduju za najviše funkcije u zemlji. Ovaj neuspjeh nije u skladu sa odabranim putem BiH u EU. Tokom protekle godine, naši razgovori sa stranačkim liderima, civilnim društvom i zvaničnicima u institucijama BiH imali su za cilj izgraditi političku volju neophodnu za postizanje sporazuma da se krene naprijed s reformama koje bi poboljšale kvalitet demokratije u BiH i pomogle da se izbori vjerodostojno provode i da rezultati odražavaju volju ljudi”, rečeno je u odgovoru. 

Ističe se da koje god reforme da se stranke dogovore, one također moraju biti razvijene uz pune i istinske konsultacije sa svim zainteresovanim stranama – što znači da moraju proći i javnu raspravu.

Glasnogovornik State Departmenta za Patriju je komentarisao i poziciju samog Palmera, oko kojeg je javnost u BiH podijeljenja. Međutim, iz Washingtona mu daju punu podršku. 

“Matthew Palmer nastavlja biti angažiran na ovim pitanjima, pomažući okupljanju stranaka za rješenje u skladu sa demokratskim principima oko kojih se sve političke stranke u BiH mogu složiti. State Department u potpunosti podržava njega i njegov rad u ovoj oblasti”, istaknuto je u odgovoru. 

DEMOKRATSKE NORME

Zatražili smo i komentar vezano za krizu u Ukrajini, te povezanost tamošnjih događanja sa Zapadnim Balkanom i Bosnom i Hercegovinom. 

Iz State Departmenta kažu: “Sjedinjene Države su nepokolebljive u svojoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Kao što smo mnogo puta rekli, ničim izazvana agresija Rusije na Ukrajinu predstavlja prijetnju ne samo Ukrajini, već i Evropi i međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima. Istovremeno i paralelno, djelovanje Rusije na Zapadnom Balkanu, uključujući zlonamjerne cyber aktivnosti, širenje dezinformacija i korištenje energetskih tokova kao alata za političku manipulaciju, podriva podršku za evropske integracije regiona. Oni također narušavaju političku volju za demokratskim reformama, obeshrabruju javnost da zahtijeva transparentnost i vladavinu prava i na kraju smanjuju mogućnosti za održiv ekonomski razvoj i prosperitet u regionu”.

Dodaju da interesi građana BiH i drugih zemalja Zapadnog Balkana, aspiranata za članstvo u EU, najbolje se zadovoljavaju učvršćivanjem demokratskih normi, vladavine prava i saradnje zasnovane na zajedničkim demokratskim vrijednostima i zajedničkoj budućnosti.

Na pitanje je li odgovor na sve veći utjecaj Rusije, ali i krize unutar BiH brzi prijem naše države u NATO, glasnogovornik State Departmenta kaže: “Pravo suverenih nacija da biraju svoja partnerstva i saveze je ključni princip evropske sigurnosti i s njim su se složile i potvrdile mnogo puta tokom godina Sjedinjene Države, Rusija i sve druge zemlje u transatlantskoj zajednici. Ovo je američka politika danas i ostat će politika SAD-a u budućnosti. Partnerstvo NATO-a sa BiH je pitanje samo za BiH i 30 NATO saveznika. Kao NATO saveznik, želimo da vidimo da se to partnerstvo jača kroz proces Programa reformi. NATO-ova vrata BiH ostaju otvorena, ali BiH mora napredovati u ključnim reformama i ispuniti NATO standarde. Sjedinjene Države su spremne podržati BiH u njenim naporima da to učini”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...