NEDELJKO ČUBRILOVIĆ PRKOSI: "Odluka NSRS-a u skladu s pravom i pravdom, VSTV RS-a postojao i ranije"

„Zabrinjava površnost i neargumentovanost svih onih koji komentarišu i osuđuju odluke Narodne skupštine Republike Srpske koja je i dalje najfunkcionalniji i najefikasniji parlament u BiH“, istakao je predsjednik NSRS-a.

  • Vijesti

  • 11. Feb. 2022  11. Feb. 2022

  • 3

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je Narodna skupština, usvajanjem Nacrta zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske, u potpunosti postupila u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i Ustavom Republike Srpske u kome je određeno da postoji Visoko sudsko i tužilačko vijeće koji obezbjeđuje samostalnost, nezavisnost nepristrasnost, stručnost i efikasnost sudstva i tužilaštva.

„Narodna skupština Republike Srpske je ovaj zakon usvojila u formi nacrta i uputila ga u javnu raspravu, u trajanju od 60 dana. Nakon toga, zakon se u skupštinsku proceduru upućuje u formi prijedloga i tek onda ide na usvajanje i objavljivanje u Službenom glasniku“, pojasnio je predsjednik Čubrilović.

On je istakao da je Narodna skupština RS-a, kao najviše predstavničko, zakonodavno i demokratsko izabrano tijelo, “postupala u skladu sa pravom i pravdom jer je činjenica da su skoro svi domaći i međunarodni predstavnici nezadovoljni radom pravosudnih institucija, posebno onih na nivou Bosne i Hercegovine u čijem radu je evidentna pristrasnost i dvostruka praksa”.

„Visoki sudski i tužilački savjet Republike Srpske je postojao i ranije sve dok ga 2002. godine nije ukinuo visoki predstavnik za BiH i nametnuo Zakon o Viskom sudskom i tužilačkom savjetu na nivou BiH. Visoki predstavnik je i na taj način preuzeo ovlašćenja parlamenta i donosio zakone za koje nije imao legitimno i legalno pravo“, rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

On je istakao da je na taj način visoki predstavnik za BiH, suprotno svim pravnim i političkim standardima, oduzeo ovlaštenje Narodnoj skupštini Republike Srpske da bira i razrješava sudije i predsjednike sudova, javne tužioce i zamjenike javnih tužilaca, što je neprihvatljivo.

„Zabrinjava površnost i neargumentovanost svih onih koji komentarišu i osuđuju odluke Narodne skupštine Republike Srpske koja je i dalje najfunkcionalniji i najefikasniji parlament u BiH“, istakao je predsjednik NSRS-a.

On je ponovio da je, “prema Ustavu BiH, pravosuđe u nadležnosti entiteta tako da Republika Srpska ne pokušava da preuzme ništa što joj ne pripada”.

„Narodna skupština će i u buduće da donosi zakone u skladu sa Ustavom, u interesu Republike Srpske i njenih građana, a koji su, na demokratski način, birali narodne poslanike da na najbolji mogući način zastupaju njihove stavove“, izjavio je predsjednik Narodne skupštine RS-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...