ZAHTJEV SDA: "Visoki predstavnik bez odlaganja mora poništiti neustavne zakone izglasane u NSRS-u"

"Visoki predstavnik je dobio jasnu podršku Vijeća za implementaciju mira (PIC) da iskoristi svoje ovlasti i instrumente koji mu stoje na raspolaganju", ističu iz SDA.

  • Politika

  • 11. Feb. 2022  11. Feb. 2022

  • 10

Zakoni o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), imovini i lijekovima koje je Narodna skupština RS-a usvojila direktan su napad na Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum i moraju biti poništeni i stavljeni van snage, saopćeno je iz SDA.  

"Visoki predstavnik je dobio jasnu podršku Vijeća za implementaciju mira (PIC) da iskoristi svoje ovlasti i instrumente koji mu stoje na raspolaganju i od njega očekujemo da to učini bez odlaganja, ne čekajući javne rasprave ili eventualno objavljivanje zakona u službenom listu", ističu iz SDA.

OHR je, podsjećaju, 2009. godine u sličnoj situaciji poništio protivustavne akte Narodne skupštine RS-a koji su se odnosili na prijenos nadležnosti i, kako dodaju, sa takvom praksom treba nastaviti, jer je to obaveza koja im je data Dejtonskim sporazumom.

"Apeli i verbalne osude nisu dovoljni. Svako odlaganje konkretnih poteza samo dodatno ohrabruje SNSD da nastavi sa nasrtajima na Ustav BiH, što može imati nesagledive posljedice po pravnu sigurnost, zdravlje građana, ali i dovesti do narušavanja stabilnosti i mira. Međunarodna zajednica svojom pasivnošću i popustljivošću ne bi smjela ponoviti greške iz 90-ih godina prošlog stoljeća, kada nije na vrijeme reagovala i zaustavila Radovana Karadžića. Posljedice pasivnosti, nažalost, bile su tragične",  zaključili su iz SDA.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...