INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJE MIRA U OSLU: Nataša Kandić kandidovana za Nobelovu nagradu

Ovo je drugi put da je Nataša Kandić nominovana za Nobela – najprestižniju nagradu na svijetu, ustanovljenu prije 120 godina, davne 1901. godine.

  • Regija

  • 11. Feb. 2022  11. Feb. 2022

  • 2

Institut za istraživanje mira u Oslu kandidavao je Natašu Kandić, osnivačicu Fonda za humanitarno pravo za ovogodišnju dobitnicu Nobelove nagrade za mir.

Riječ je o Institutu koji tradicionalno, decenijama unazad, od svog osnivanja 1959. godine kandiduje ličnosti za ovu nagradu, koja se svake godine dodjeljuje u oktobru mjesecu.

Nobelova nagrada za mir dodjeljuje se u Oslu za razliku od ostalih Nobelovih nagrada koje se dodjeljuju u Stokholmu, a Institut za istraživanje mira finansira tamošnje, odnosno norveško ministarstvo vanjskih poslova, ministarstvo odbrane, a potom i Evropska unija.

Ovo je drugi put da je Nataša Kandić nominovana za Nobela – najprestižniju nagradu na svijetu, ustanovljenu prije 120 godina, davne 1901. godine.

Naime, predsjedavajući Helsinške komisije, senator Roger Wicker i Eliot Engel, predstavnik u američkom Senatu i potpredsjednik Doma za vanjskopolitičke poslove, nominovali su Natašu Kandić i Fond za humanitarno pravo za Nobelovu nagradu za mir za 2018. godinu.

Ove godine, Nataša Kandić našla se na listi od pet ličnosti norveškog Instituta za istraživanje mira, javlja Danas.rs.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...