TITOVA POSLJEDNJA REČENICA PRIJE SMRTI: Kome se on to obraćao?

Kao što je poznato, Josip Broz Tito sahranjen je u Kući cvijeća na Dedinju.

  • Društvo

  • 12. Feb. 2022  12. Feb. 2022

  • 6

“Umro je drug Tito”… riječi su to spikera Televizije Beograd Miodraga Zdravkovića koje su potresle bivšu Jugoslaviju. Tome kratkom obraćanju prethodnika je višemjesečna borba liječnika u Ljubljani koji su nastojali Josipa Broza Tita održati na životu, tokom liječenja Titu je amputirana noga, a posljednje dane života proveo je u komi, iz koje se nikada nije probudio, prenosi Dnevno.hr.

U to vrijeme, mladi doktor bio je Milomir Stanković koji je dežurao pored Titove postelje, sa zadatkom da zapisuje dijagnoze, liječničke prognoze te terapije koje je Tito uzimao. I ovaj ljekar preminuo je u decembru 2019. godine, odnoseći sa sobom saznanja o posljednjim satima Titovog života koje je sažeo u svojoj knjizi Tito između života i smrti, a koju je obavio 2016. godine.

”Kada je vidio da je sve propalo, njegove posljednje riječi su bile – ‘Što sve ovo treba značiti?’ E sada, da li se to odnosilo na neke odluke koje je donosio ili na liječnike koji su mu obećavali da će terapija uspjeti ne znam, sredinom februara 1980. godine Tito već nije mogao govoriti, i do kraja života bio je u umjetnoj komi”, ispričao je Stanković tokom gostovanja na srbijanskim televizijama.

Kao što je poznato, Josip Broz Tito sahranjen je u Kući cvijeća na Dedinju, a na sahrani su prisustvovale brojne svjetske ličnosti kao i stotine hiljada građana bivše Jugoslavije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...