ZORAN GALIĆ TUŽIO VLADU FEDERACIJE BiH: Bio je prvorangirani na konkursu, ali...

U julu prošle godine na sjednici Vlade FBiH je upriličeno glasanje o imenovanju direktora FUP-a, no glasali su samo ministri iz HDZ-a što nije bilo dovoljno.

  • Vijesti

  • 13. Feb. 2022  13. Feb. 2022

  • 5

Sutra u Općinskom sudu u Sarajevu počinje suđenje nakon što je direktor Granične policije BiH Zoran Galić tužio Vladu Federacije BiH jer kao prvorangirani nije imenovan na čelo Federalne uprave policije (FUP).

Zbog opće političke krize na entitetskom nivou koja traje od izbora 2018. godine, između SDA i HDZ-a, do danas nije formiran ni novi saziv Federalne vlade.

Galić je sa 97 bodova bio prvi među prijavljenima za spomenutu poziciju, no nikada nije potvrđen, nakon čega je prošle godine pokrenuo spor na sudu. Vlada FBiH nije imenovala nijednog od sedam kandidata za direktora Federalne uprave policije (FUP).

Njegov mandat na čelu GP BiH ističe u maju ove godine, a tužbom podnesenom protiv Vlade FBiH zahtijeva konačnu sprovedbu i završetak procedure propisane Zakonom o unutrašnjim poslovima FBiH i odabir jednog od kandidata sa liste najbolje ocjenjenih (na čijem čelu je upravo on).

U julu prošle godine na sjednici Vlade FBiH je upriličeno glasanje o imenovanju direktora FUP-a, no glasali su samo ministri iz HDZ-a što nije bilo dovoljno.

Glasalo se nakon inicijative ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare koji je zatražio poništavanje konkursa za izbor direktora FUP-a s obzirom na to da su od konkursa prošle dvije godine.

Nezavisni odbor Parlamenta FBiH je ranije tražio urgenciju da se konačno završi procedura imenovanja direktora FUP-a te da se Vlada FBiH izjasni prema članu 55. Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH, a na osnovu liste kandidata koji ispunjavaju sve uslove javnog konkursa za imenovanje direktora FUP-a.

Čampara je 2020. godine odbio podržati prijedlog Nezavisnog odbora Parlamenta FBiH iz 2019. godine o imenovanju prvog s liste (Zorana Galića), iz razloga što ministar unutrašnjih poslova i direktor FUP-a ne smiju biti iste nacionalnosti te bi imenovanje bilo bespotrebno, dok se ne ostvari puni dogovor za sva mjesta unutar vlade i institucija koje ona imenuje.

Rang-lista nakon konkursa provedenog 2019. godine:

Zoran Galić, 97 bodova
Milan Galić, 96 bodova
Ensad Korman, 89,5 bodova
Robert Perić, 89 bodova
Ljuban Frljić, 83,3 boda
Mustafa Hujdurović, 79,6 bodova
Zoran Čegar, 78,8 bodova
Podsjetimo, v. d. direktora FUP-a je Ensad Korman.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...