ĆAMIL DURAKOVIĆ O ZAHTJEVIMA ZA SRBIJANSKO DRŽAVLJANSTVO KOJI SE PREDAJU U SREBRENICI: "Ovdje to nije nepoznanica, profesionalni glasači dolaze..."

Duraković je ispričao da je u subotu prošao pored Veterinarske stanice ispred koje je, kaže, vidio neuobičajeno veliki broj građana i automobila na kojima su uglavnom bile registarske tablice iz Srbije.

  • Politika

  • 14. Feb. 2022  14. Feb. 2022

  • 1

Ispred Veterinarske stanice u Srebrenici posljednjih dana primijećeno je na desetine građana koji, prema saznanjima, predaju dokumente za dobijanje državljanstva Srbije u što kraćem roku, a sve se ovo dešava neposredno pred aprilske izbore u ovoj susjednoj zemlji. Ekipa N1 posjetila je Srebrenicu i o ovoj temi razgovarala sa Ćamilom Durakovićem, bivšim načelnikom ovog grada i trenutnim skupštinskim odbornikom.

Prije razgovora sa Durakovićem ekipa N1 je posjetilla Veterinarsku stanicu, međutim, ispred nje nije bilo ljudi zbog toga što se, kako joj je rečeno, taj proces predaje dokumenata obavlja isključivo subotom.

Potom su pokušali pronaći i vlasnika, ali jedan od uposlenika im je rekao da nije tu i da ga ne može pozvati.

Duraković je ispričao da je u subotu prošao pored Veterinarske stanice ispred koje je, kaže, vidio neuobičajeno veliki broj građana i automobila na kojima su uglavnom bile registarske tablice iz Srbije.

“Nije to ovdje nepoznanica. Vi znate da u svakom izbornom ciklusu imamo navalu organizovanih profesionalnih glasača koji iz Srbije dolaze po tim olakšanim procedurama i u roku jednog dana dobijaju potvrde da bi mogli glasati, odnosno, predaju dokumente za lične karte. Ovo je sada očito naplata ovog sistema onom sistemu koji na svakim izborima sigurno u Bosni i Hercegovini pomaže vladajući režim Milorada Dodika. Sada je vjerovatno vrijeme da se i oni oduže njima i to nažalost zakonima BiH (Zakon o državljanstvu i Izborni zakon) dozvoljeno. To su ti propusti i naravno neko to vješto sistemski koristi. I nije problem da se to radi politički, međutim, kada institucije koje pripadaju svima nama stavite na raspolaganje jednom građaninu u odnosu na drugog, to je diskriminacija. Volio bih da i Bošnjaci mogu na taj način dolaziti subotom i predavati dokumente za lične karte, međutim, oni kada dođu prave im se prepreke i barijere da bi odustali itd”, naveo je Duraković.

(Opširnije na N1)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...