OGLASIO SE STATE DEPARTMENT: Amerikanci bi odmah trebali napustiti Bjelorusiju...

Rusija od četvrtka održava zajedničke vojne vježbe s Bjelorusijom u toj bivšoj sovjetskoj republici, kao i pomorske vježbe u Crnom moru.

  • Svijet

  • 15. Feb. 2022  15. Feb. 2022

  • 0

Američki građani trebali bi odmah napustiti Bjelorusiju zbog gomilanja ruskih vojnih snaga duž bjeloruske granice s Ukrajinom, saopćio je američki State Department, prenosi Hina.

Komercijalne satelitske snimke koje je prije nekoliko dana objavila privatna američka kompanija pokazuju raspoređivanje novih ruskih snaga na nekoliko lokacija u blizini Ukrajine, što ukazuje na to da Moskva nastavlja gomilati snage dok traju diplomatski napori za smirivanje krize.

Kompanija Maxar Technologies sa sjedištem u SAD-u, koja sedmicama prati gomilanje ruskih snaga, navodi da snimke od srijede i četvrtka pokazuju značajna nova raspoređivanja na nekoliko lokacija na anektiranom Krimu, u zapadnoj Rusiji i Bjelorusiji. Reuters nije mogao nezavisno provjeriti te snimke.

Ruske vojne vježbe

Rusija od četvrtka održava zajedničke vojne vježbe s Bjelorusijom u toj bivšoj sovjetskoj republici, kao i pomorske vježbe u Crnom moru.

Te brojne vojne aktivnosti potaknule su bojazan da bi Rusija mogla izvršiti invaziju na Ukrajinu, no Moskva negira takve planove.

State Department u petak je savjetovao svim privatnim osobama da napuste Ukrajinu u roku od 48 sati, a u subotu je zapovijedio većini članova američke ambasade da napuste tu zemlju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...