WHO UPOZORAVA: Omikron je i dalje prijetnja, u BiH vakcinisano manje od 40 posto starijih od 60 godina

"Suočeni s plimnim valom omikrona, i s deltom koja i dalje kruži na istoku, ova zabrinjavajuća situacija nije trenutak da se ukidaju mjere za koje znamo da djeluju u smanjenju širenja Covida-19", upozorava Kluge.

  • Vijesti

  • 15. Feb. 2022  15. Feb. 2022

  • 0

Novi talas omikron varijante koronavirusa širi se prema istoku Evrope, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u utorak pozivajući vlade da pojačaju programe vakcinisanja i druge mjere. U protekle dvije sedmice, broj zaraženih više je nego udvostručen u Armeniji, Azerbejdžanu, Bjelorusiji, Gruziji, Rusiji i Ukrajini, upozorio je regionalni direktor Hans Kluge.

Te je komentare iznio u razdoblju kad je nekoliko evropskih država, uključujući Češku i Poljsku, najavilo da će ukinuti Covid-mjere bude li i dalje padao broj zaraženih. WHO je međutim naglasio da su mjere poput brzog testiranja i nošenja maski kontinuirano potrebne te dodao da je dosad na evropskom prostoru registrirano više od 165 miliona zaraženih Covidom, uz 25.000 smrtnih slučajeva protekle sedmice.

"Suočeni s plimnim valom omikrona, i s deltom koja i dalje kruži na istoku, ova zabrinjavajuća situacija nije trenutak da se ukidaju mjere za koje znamo da djeluju u smanjenju širenja Covida-19", upozorava Kluge.

On je pozvao vlade da ispitaju koji su lokalni razlozi niskih stopa vakcinacije. Protiv Covida-19 potpuno je vakcinisano manje od 40 posto starijih od 60 godina u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Kirgistanu, Ukrajini i Uzbekistanu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...