"NEKA SU VAM SREĆNI": Vučić raspisao vanredne parlamentarne izbore

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je vanredne parlamentarne izbore u Srbiji za 3. april i donio ukaz o raspuštanju Narodne skupštine. Ukaz stupa na snagu u trenutku objavljivanja u Službenom glasniku. Vučić je pozvao građane da učestvuju u izborima i u izbornom procesu. "Neka najbolji pobjede. Poštovani građani Srbije, neka su vam srećni izbori", naveo je.

  • Regija

  • 15. Feb. 2022  15. Feb. 2022

  • 3

Prethodno je predsjednik parlamenta Ivica Dačić u holu Doma Narodne skupštine potpisao Odluku o raspisivanju izbora za odbornike skupština gradova i opština, također za 3. april. Lokalni izbori održavaju se u Boru, Beogradu, Aranđelovcu, Smederevskoj Palanci, Lučanima, Medveđi, Bajinoj Bašti, Doljevcu, Kuli, Kladovu, Majdanpeku i Sečnju.

Dačić će početkom marta, 90 dana pred istek mandata Vučiću, raspisati i predsjedničke izbore za isti dan.

Rokovi za izborne radnje počinju stupanjem na snagu ove odluke, i suštinski svi izborni rokovi i izborne radnje počinju u isto vrijeme da teku, rekao je Vučić. Izbore za narodne poslanike, sprovest će organi za sprovođenje izbora i ova odluka stupa na snagu trenutkom objavljivanja u Službenom glasniku, dodao je. Vučić je ocijenio da je dosadašnji saziv Narodne skupštine uradio dosta, naročito po pitanju vladavine prava.

“Istovremeno pred nama su izbori za Narodnu skupštinu i za više loklanih samouprava. Pozivam građane da uzmu učešće u tim izborima, da kao zemlja pokažemo demokratski kapacitet i da pokažemo koliko je važno da prihvatimo planove i programe za budućnost, da pokažemo da bez obzira na različita mišljenja i planove – ta mišljenja i te planove možemo da iznosimo na civilizovan način, poštujući jedni druge. I potpuno siguran sam da će ovo biti još jedan korak u demokratsku i evropsku budućnost Srbije”, rekao je Vučić zahvaljujući Vladi i poslanicima za koje kaže da su mnogo drugih važnih poslova obavili, naročito po pitanju ekonomskog napretka i održavanja pune političke i ekonomske stabilnosti zemlje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...