VANREDNO OBRAĆANJE JOEA BIDENA: "Građani Rusije nisu naši neprijatelji i vjerujem da ne žele KRVAV..."

"Spremni smo za diplomatiju, ali smo spremni i odgovoriti na ruski napad na Ukrajinu; što je još uvijek mogućnost. To je bio naš pristup u posljednjih nekoliko mjeseci i tog se pristupa držimo", kazao je Biden.

  • Svijet

  • 15. Feb. 2022  15. Feb. 2022

  • 0

Američki predsjednik Joe Biden obratio se večeras javnosti o trenutnoj situaciji u Ukrajini.

"Ponovit će da Sjedinjene Države ostaju otvorene za diplomatiju na visokoj razini u bliskoj koordinaciji s našim saveznicima, nadovezujući se na više diplomatskih rješenja koje smo mi i naši saveznici ponudili Rusiji u posljednjih nekoliko mjeseci. Sjedinjene Države i dalje vjeruju da su diplomacija i deeskalacija najbolji put prema naprijed, ali da su također spremne za svaki mogući scenarij", dodaje.

Biden je na početku svog obraćanja kazao da su Sjedinjene Države spremne na što god se dogodilo.

"Spremni smo za diplomatiju, ali smo spremni i odgovoriti na ruski napad na Ukrajinu; što je još uvijek mogućnost. To je bio naš pristup u posljednjih nekoliko mjeseci i tog se pristupa držimo", kazao je Biden.

"Danas želim govoriti o situaciji na terenu, koracima koje smo spremni poduzeti i koji nas rizici čekaju. Već sedmicama se s našim saveznicima bavimo konstantnom diplomatijom. Ove sedmice sam ponovno razgovarao s predsjednikom Putinom kako bih mu rekao da se želimo držati diplomatije na visokoj razini, kako želimo postići pisani sporazum između Rusije, SAD-a i europskih zemalja i odrediti neka sigurnosna pitanja", dodao je.

"Putin i ja smo se složili da treba nastaviti ići prema tome cilju, zajedno s našim europskim saveznicima i partnerima. Sjedinjene Države su stavile na stol konkretna rješenja za postizanje mirne situacije u Europi; predložili smo nove mjere kontrole oružja i transparentnosti, nove mjere strateške stabilnosti. Te se mjere odnose na obje strane - i na Rusiju i na NATO", rekao je Biden.

"No, nećemo se odreći bazičnih principa. Nacije imaju pravo na suverenost i teritorijalni integritet. Imaju pravo na slobodu izbora svoje budućnosti i pravo na izbor s kime će se udružiti", rekao je predsjednik SAD-a.

"Nastavit ćemo pregovore s našim saveznicima i partnerima sve dok postoji nada za diplomatsko rješenje, sve dok se može izbjeći upotreba sile i golema ljudska patnja koja dolazi nakon toga. Ruski ministar obrane kazao je danas da neke ruske jedinice napuštaju poziciju blizu ukrajinske granice. To bi bilo dobro, no još to nismo potvrdili", dodao je.

"Zapravo, naše analize ukazuju na to da ostaju na svojim prijetećim pozicijama. Rusija sada ima više od 150.000 trupa koje okružuju Ukrajinu i Bjelorusiju. Invazija je i dalje itekako moguća. Zato sam već nekoliko puta zamolio sve Amerikance u Ukrajini da napuste tu zemlju sada dok ju je još moguće napustiti u sigurnosti", rekao je Biden.

"Zato smo i privremeno premjestili našu ambasadu u Kijevu bliže poljskoj granici. Bili smo transparentni s građanima SAD-a i svijeta o ruskim planovima i ozbiljnosti situacije. Tako da svi mogu vidjeti što se događa. Podijelili smo što znamo i što činimo po tom pitanju. Želim da budem jasan oko toga šta ne radimo. Sjedinjene Države ne predstavljaju prijetnju Rusiji, Ukrajina ne predstavlja prijetnju Rusiji", dodao je.

"Ni SAD ni Rusija nemaju projektile u Ukrajini, niti ih namjeravaju tamo postaviti. Nećemo ciljati građane Rusije. Ne želimo destabilizirati Rusiju. Građani Rusije nisu naši neprijatelji i vjerujem da ne žele krvav i destruktivan rat s Ukrajinom. Ako Rusija napadne Ukrajinu to će biti stvar izbora, rat bez uzroka i povoda. Ako Rusija napadne Ukrajinu, gubitak života će biti ogroman", kazao je predsjednik SAD-a.

"Ako Rusija napadne Ukrajinu, čekat će je međunarodna osuda. Svijet neće zaboraviti da je Rusija izabrala bezrazložno umiranje i destrukciju. Napadom na Ukrajinu, Rusija će zadati sama sebi ranu. A Sjedinjene Države i saveznici će na to odlučno odgovoriti. Zapad je oko toga ujedinjen", rekao je Biden. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...