DOK RUSI TVRDE DA SU POČELI POVLAČITI VOJSKU S GRANICE: Von der Leyen upozorava Putina - "Ne birajte rat"

Predsjednica Evropske komisije održala je govor u Evropskom parlamentu gdje je govorila o stanju na ukrajinskoj granici.

  • Svijet

  • 16. Feb. 2022  16. Feb. 2022

  • 2

Dok Ukrajinci danas slave Dan nacionalnog jedinstva, koji su američke obavještajne službe proglasile danom ruske invazije na Ukrajinu, ostatak svijeta i dalje s oprezom promatra situaciju na granici te zemlje s Rusijom. Iako je jučer stigla vijest o povlačenju ruskih vojnika s ukrajinske granice, američki predsjednik Joe Biden i dalje je na oprezu i sumnja u tu informaciju.

Izjavio je kako Rusija i dalje ostaje u poziciji iz koje prijeti Ukrajini. U isto vrijeme je poručio da je invazija na Ukrajinu još uvijek vjerovatna opcija, kao i da je i dalje moguće postići diplomatsko rješenje krize. Tokom dana se očekuje sastanak ministara odbrane zemalja NATO saveza koji će pokušati deeskalirati situaciju i izbjeći rat u Ukrajini. No vrijedi imati na umu kako su jučer dvije ukrajinske banke i ministarstvo odbrane bili pod cyber-napadom.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen održala je govor u Evropskom parlamentu gdje je govorila o stanju na ukrajinskoj granici. Rekla je da rusko vodstvo namjerno stvara krizu. “Ako se Kremlj odluči na nasilje, naš odgovor će biti jak i ujedinjen. Pripremili smo robusne sankcije koje mogu biti jako oštre i Kremlj to dobro zna”, rekla je. Ukrajini je poručila da je EU uz nju, a Rusiji ‘kristalno jasno’ rekla: “Ne birajte rat.”

“Spremni smo i za slučaj da Rusija iskoristi energiju kao oružje. Nekoliko zemalja je spremno postati izvoznicima LNG-a Evropskoj uniji. Ojačali smo svoje cjevovode kao i električnu mrežu. Naši modeli nabavke plina pokazuju da smo sada sigurni. Ali ključna lekcija je da nam je potrebna diverzifikacija energetskih izvora i ulaganje u obnovljivu energiju”, rekla je, prenosi Hina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...