DRAMATIČNO U NJEMAČKOJ: U Berlinu proglašeno vanredno stanje, plima poplavila dio Hamburga...

Oko 2 ujutro oluja je stigla i do glavnog grada.

  • Hronika

  • 17. Feb. 2022  17. Feb. 2022

  • 0

Oluja 'Ylenia' stigla je u Njemačku. Tokom srijede meteorolozi su upozorili da će sjever i istok zemlje pogoditi snažno nevrijeme praćeno orkanskim vjetrom, pa možda čak i tornadom. U noći sa srijede na četvrtak njihove najave donekle su se i obistinile.

Savezne republike na sjeveru zemlje sinoć je pogodilo snažno nevrijeme, ali prve procjene su da većih šteta nije bilo. Vatrogasne i policijske postrojbe izvijestile su o srušenom drveću, oštećenim automobilima i manjim štetama na stambenim objektima.

"Izbrojili smo 47 intervencija", rekao je glasnogovornik vatrogasaca u gradu Kielu dodavši da je u Flensburgu oštećena autobuska stanica.

Deutsche Bahn je još sinoć upozorio na moguća kašnjenja vozova tokom jutra.

Prema prvim informacijama, najviše problema je bilo u Hamburgu. Razina mora u lučkom gradu toliko se podigla da je poplavljena poznata tržnica, a jedno srušeno stablo koje je palo na tračnice prekinulo je saobraćaj podzemne željeznice. U hamburškoj četvrti Eimsbüttel vjetar je iščupao stablo koje je palo ispred jednog puba. U tom trenutku tamo je bilo 20-ak ljudi i samo pukom srećom niko nije povrijeđen, prenosi portal "24hamburg".

"Ylenia" je također prouzročila štetu u Donjoj Saskoj i Bremenu. Na autocesti 70 u blizini Westoverledingena, jedan vozač kamiona nije uspio zakočiti na vrijeme i zaletio se u srušeno stablo. Muškarac nije povrijeđen, rekao je glasnogovornik policije.

Oko 2 ujutro oluja je stigla i do glavnog grada.

"Proglašavamo izvanredno stanje", izvijestili su iz berlinske vatrogasne brigade.

"Tokom cijele noći imamo povećani broj operacija."

Njemačka meteorološka služba (DWD) veći dio zemlje stavila je 'pod crveno' dodavši da bi se vremenske nepogode trebale smiriti tek u četvrtak popodne. Posebno su upozorili na orkanski vjetar koji će puhati preko 150 kilometara na sat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...