„BOLJE BI MU BILO DA ŠUTI, ZEMLJU JE OSTAVIO U HAOSU…“: Izjave Valentina Inzka razbjesnile Dušanku Majkić…

„Inzko je ćutao i sada iz penzije ponovo komentariše političke neprilike na ovim našim prostorima. To je licemjerno i bilo bi mu bolje da i dalje ćuti, jer je zemlju ostavio u haosu", poručila je Majkić.   

  • Mini market

  • 17. Feb. 2022  17. Feb. 2022

  • 10

„Bivši visoki predstavnik Valentin Inzko imao je punih 12 godina da se pozabavi pitanjima i problemima unutar BiH, a koji se tiču i bezbjednosti i terorizma, ali to nikada nije učinio, jer mu je bilo daleko važnije da kreira krize i bude u službi bošnjačkih političkih elita“, kazala je za “Glas Srpske” članica Komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić komentirajući Inzkova upozorenja iznesena u intervjuu za “El Pais”.

Analizirajući političke neprilike u BiH, bivši visoki predstavnik je za jedan od najčitanijih španskih listova istakao kako je BiH dugo vremena bila izostavljena sa liste prioriteta zapadnih zemalja, te da je to neophodno promijeniti. Naveo je da posljednja dva njemačka ministra vanjskih poslova nikada nisu posjetili BiH, te konstatirao da evropska sigurnost počinje na Balkanu, a što se, kako je pojasnio, može vidjeti iz terorističkih napada u Molenbeku (2016), Parizu (2015) i Beč (2020), te činjenice da je oružje za izvršenje istih poteklo sa balkanskih prostora.

Te su Inzkove tvrdnje razbjesnile Dušanku Majkić.

„Inzko je ćutao i sada iz penzije ponovo komentariše političke neprilike na ovim našim prostorima. To je licemjerno i bilo bi mu bolje da i dalje ćuti, jer je zemlju ostavio u haosu", poručila je Majkić.   

"Parlamentarci iz RS-a su godinama upozoravali na ovaj problem, da mnogo oružja iz BiH završava na inostranim crnim tržištima, ali nikada nije bilo ozbiljnije akcije nadležnih službi, a ni reakcija predstavnika međunarodne zajednice u BiH", kazala je Majkić te dodala:

"Naše službe bezbjednosti ne rade svoj posao, te nam je nepoznato da li je to oružje iz 'privatnih zbirki' ili se radi o onom iz vojnih skladišta. Podsjetila bih da je u nekom prethodnom periodu mnogo municije i oružja na misteriozan način nestalo iz skladišta Oružanih snaga BiH. O tome u Ministarstvu odbrane ne žele pričati, tako da nikada nismo dobili ni epilog tih krađa. I vjerovatno nikada ne bi znali da oružje iz BiH završava u rukama terorista, da se nisu desili slučajevi napada u Parizu ili Beču", navela je Majkićeva, dodajući da parlamentarna komisija, a čiji je i ona član, nema apsolutno nikakvu kontrolu nad obavještajnim i sigurnosnim sektorom u BiH. 

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...