STANJE NA RUBU KATASTROFE: Šta poljoprivrednici kažu o novim mjerama Vlade Republike Srpske... (VIDEO)

Iako je, kako kažu, svaka pomoć dobrodošla, za poljoprivrednike su usvojene mjere samo kap u moru.

  • Društvo

  • 18. Feb. 2022  18. Feb. 2022

  • 1

Zbog poskupljenja na tržištu, Vlada Republike Srpske donijela je set mjera za podršku poljoprivrednim proizvođačima. Za ove namjene iz Kompezacionog fonda izdvojeno je 10 miliona KM , saopćio je ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić.
 
BORIS PAŠALIĆ, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a

“Znate da je stanje na terenu komplikovano, ali nije katastrofalno. U jesenjoj sjetvi zasijano je više pšenice za dvije hijlade hektara, a ne očekujemo veće problem ni u proljetnoj sjetvi jer kroz ove intervencije i visoke cijene proizvoda, ta proizvodnja apsolutno je rentabilna”.
 
Najviše novca planirano je za otkup svinjskog mesa i regresiranje sjemena kukuruza. Dodatna sredstva izdvojena su i  za proizvodnju pšenice, a dodatnoj podršci mogu se nadati i povrtlari, mljekari i voćari.

"Nema nikakvih posebnih uslova. Oni već znaju na koji način da apliciraju a tu su im na raspolaganju i naše područne jedinice na terenu“.

Iako je, kako kažu, svaka pomoć dobrodošla, za poljoprivrednike su usvojene mjere samo kap u moru.
 
ĐORĐE VAKČIĆ, poljoprivrednik
 
„Šta ima da mislim, kap u moru. Svaka je pomoć dobrodošla, međutim, malo tu ima nedorečeno“.

Problem visokih cijena mineralnog đubriva ovim setom mjera nije riješen, smatraju u udruženjima. 

SAVO BAKAJLIĆ, predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice

"Vidjet ćemo, ja nisam neki optimsta, na ovakav način kako oni rade. Ove nove mjere samo ublažavaju dio problema i to je dobro ako dođe na vrijeme, a ako dođe kad mi budemo morali posijati bez đubreta i količine koje budemo trebali baciti, one su džaba“.

Jedino rješenje je da sredstva budu operativna što prije. 

"Mi imamo još 15 dana roka, moramo pšenicu prihraniti, ukoliko se to ne desi ona je u kritičnom stanju, vidite da su njive polugole“.
 
ĐORĐE VAKČIĆ, poljoprivrednik

„Nama treba sad, sad nam treba infuzija nekakva da odradimo, više se ne zna za šta sve treba novca“.

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...