ZIJAD BEĆIROVIĆ KONZICNO: "Evropsko vijeće ne može ignorisati zahtjev najzdravije institucije unutar EU da se uvedu sankcije Dodiku"

"Ne iznenađuje činjenica da zastupnici u Evropskom parlamentu koji dolaze iz HDZ-a Hrvatske nisu glasali za donošenje sankcija. Sličan slučaj je i sa zastupnicima Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše i stranke Fidesz Viktora Orbana", dodaje on.

  • Politika

  • 18. Feb. 2022  18. Feb. 2022

  • 1

Nakon što je Evropski parlament pozvao na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a, prof. dr. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, kaže da Evropsko vijeće ne može ignorirati odluke "najzdravije", najdemokratskije institucije unutar EU, organa koji se jedini neposredno bira na izborima.

"A pogotovo što su donesene uvjerljivom većinom. Radi se o organiziranom kriminalu i korupciji, koji se povezuje i s trošenjem sredstava EU. To je posebno važno zbog toga što unutar EU postoji Ured za borbu protiv korupcije (OLAF), koji može voditi postupke i utvrditi kršenje i zloupotrebe i sankcionirati odgovorne", navodi Bećirović.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina OLAF može voditi i postupke protiv odgovornih zvaničnika EU, koji "učestvuju neposredno ili posredno u pregovorima u vezi ustavnih promjena i donošenja novog izbornog zakona".

Tamo su, kaže Bećirović, utvrđeni visoki korupcijski rizici i zloupotrebe članstva u EU od Republike Hrvatske i njenih kadrova unutar EU.

"Ne iznenađuje činjenica da zastupnici u Evropskom parlamentu koji dolaze iz HDZ-a Hrvatske nisu glasali za donošenje sankcija. Sličan slučaj je i sa zastupnicima Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše i stranke Fidesz Viktora Orbana.

Nedavno je Milorad Dodik razotkrio da mu leđa u EU štite Hrvatska, Slovenija i Mađarska. Zavjera protiv Bosne i Hercegovine je uglavnom razotkrivena i zna se ko u njoj sudjeluje", ističe Bećirović.

On je ponovio da se trenutno odvija obavještajna akcija protiv države Bosne i Hercegovine.

"Zamislite pregovore o ustavnim promjenama i izbornom zakonu u ambijentu kada protiv Bosne i Hercegovine se odvija obavještajna akcija 'Kula', a i sami pregovori su dio te operacije. Paradoks je da pojedini američki senatori na nedavnom saslušanju u Senatu bolje poznaju i predstavljaju široj javnosti situaciju u BiH nego pojedinci iz State Departmenta ili čak specijalni izaslanik za Zapadni Balkan, koji govori o korupciji dok se Bosna i Hercegovina nalazi pred neposrednom ratnim opasnošću.

Zbog toga je najvažnije u ovom trenutku detektirati preostale aktere zavjere usmjerene prema BiH i zaustaviti negativne procese kao što su pregovori o ustavu i izbornom zakonu u trenutku kada se već za dva mjeseca trebaju raspisati Opći izbori", zaključio je Bećirović, navodi Radiosarajevo.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...