STOLTENBERG PISAO LAVROVU: NATO poziva na dodatne pregovore s Rusijom

Stoltenberg je kazao da je poslao u četvrtak pismo kojim je zatražio od Lavrova da pristane na dodatne razgovore u formatu Vijeća NATO-Rusija, koje je u siječnju razgovaralo o moskovskom zahtjevu za povlačenjem postrojbi iz NATO-a iz istočne Europe.

  • Svijet

  • 19. Feb. 2022  19. Feb. 2022

  • 0

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u subotu je rekao da je poslao pismo ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu u kojem je ponudio dodatne razgovore o potencijalnom smirivanju sukoba u Ukrajini, ali je upozorio Moskvu na opasnosti traženja neostvarivih sigurnosnih zahtjeva, prenose agencije.

Stoltenberg je kazao da je poslao u četvrtak pismo kojim je zatražio od Lavrova da pristane na dodatne razgovore u formatu Vijeća NATO-Rusija, koje je u januaru razgovaralo o moskovskom zahtjevu za povlačenjem jedinica iz NATO-a iz istočne Evrope.

Stoltenberg je također na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji kazao da nema znakova povlačenja ruskih jedinica, usprkos ruskoj tvrdnji da je započela s povlačenjem dijela jedinica iz područja blizu granice s Ukrajinom.

Generalni sekretar NATO-a ističe da postoji realan rizik od sukoba, dok se gomilanje ruske vojske nastavlja.

- Pozvao sam Rusiju i sve NATO saveznice na sastanke Vijeća NATO-Rusija. Ponovio sam svoj poziv u pismu koje sam poslao ministru Lavrovu u četvrtak - poručio je Stoltenberg.

- Ekstremno smo zabrinuti jer vidimo da se snage nastavljaju gomilati i nastavljaju se pripremati. Nismo u Europi od kraja Hladnog rata vidjeli tako veliku koncentraciju borbeno spremnih postrojbi - dodao je.

Stoltenberg je također kazao da je Moskva postavila sigurnosne zahtjeve za koje je znala da ih NATO ne može ispuniti.

Rusija traži, između ostalog, zabranu ukrajinskog ulaska u NATO koji ističe da po konvencijama UN-a svaka država ima pravo pristupiti savezu kojem želi.

Pored Stoltenberga je govorila predsjednica Evropske komisije koja je istaknula da se zapadni saveznici suočavaju "eklatantnim pokušajem promjene pravila našeg međunardnog sustava".

- Ne možemo to dopustiti - poručila je.

- Evropska unija i transatlantska zajednica potpuno su usklađene i ujedinjene - istaknula je predsjednica Europske komisije, dodavši da podržavaju Ukrajinu protiv "enormnog pritiska" Moskve.

Von der Leyen je kazala da je Unija u potpunosti spremna na zaustavljanje isporuka ruskog plina.

Optužila je rusku kompaniju Gazprom da namjerno skladišti plin i "isporučuje što je manje moguće plina, dok cijena i potražnja vrtoglavo rastu".

Čak 40 posto plina Evropska unija uvozi od Gazproma.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...