NI MANJE NI VIŠE: Trump nosio povjerljiva dokumenta iz Bijele kuće

Federalni zakon zabranjuje da se povjerljiva dokumenta iznose na neodobrene lokacije.

  • Svijet

  • 19. Feb. 2022  19. Feb. 2022

  • 0

Povjerljiva dokumenta iz Bijele kuće, spakovana u 15 kutija, pronađena su u ljetnjikovcu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u Mar-a-Lagu u američkoj saveznoj državi Floridi, saopćio je američki Nacionalni arhiv.

Kako je prenio Glas Amerike, navedeno je da je cio slučaj proslijeđen Ministarstvu pravde.

Pismo Nacionalnog arhiva upućeno je kongresnom Odboru za nadzor koji istražuje da li je Trump čuvao predsjednička dokumenta u skladu sa zakonom.

Navodi su potvrdili spekulacije da Trump nije po pravilma tretirao povjerljiva dokumenta dok je bio predsjednik i pošto je napustio Bijelu kuću. To otkriće bi moglo da inicira federalnu istragu o čuvanju vladinih tajni, o čemu treba da odluče FBI i Ministarstvo pravde.

Federalni zakon zabranjuje da se povjerljiva dokumenta iznose na neodobrene lokacije.

Advokati bivšeg predsjednika rekli su da "nastavljaju potragu za predsjedničkim dokumentima koji pripadaju Nacionalnom arhivu".

U saopćenju Nacionalnog arhiva se navodi i da neke Trumpove objave na društvenim mrežama nisu sačuvane u skladu sa zakonom, kao i da je osoblje Bijele kuće često obavljalo službene razgovore preko privatnih telefona ili aplikacija i da ni to nije arhivirano.

Članica Predstavničkog doma Carolyn Maloney, koja je i predsjedavajuća Odbora za nadzor, rekla je da nova otkrića "produbljuju strahovanja da je bivši predsjednik flagrantno kršio federalni zakon o čuvanju dokumenata, što može da utječe na historijski arhiv".

Zakon o predsjedničkim dokumentima donijet je 1978. nakon što je Richard Nixon pokušao da uništi dokumenta povezana sa aferom Watergate.

Propisuje da su predsjednička dokumenta vlasništvo američke vlade, a ne predsjednika. Sakrivanje ili uništavanje dokumenata kažnjivo je i zatvorom do tri godine, navodi Federalna.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...