STRAH OD TEHERANA: Izrael strahuje da će iranski nuklearni sporazum biti...

Izraelski premijer se u nedjelju navečer osvrnuo na tu temu na konferenciji američkih židovskih organizacija.

  • Svijet

  • 21. Feb. 2022  21. Feb. 2022

  • 0

Izraelski premijer Naftali Bennett rekao je u nedjelju da je ugovor o iranskom nuklearnom programu "pred vratima", dodajući da se boji da će biti "slabiji" od prethodnog potpisanog 2015. te da će stoga Izrael morati "vlastitim sredstvima jamčiti sigurnost svojih građana".

Pregovori o iranskom nuklearnom programu nastavili su se krajem novembra u Beču nakon duge stanke, sa zadaćom da se Sjedinjene Države vrate u ugovor koji je potpisan 2015. a trebao je spriječiti Teheran da dobije atomsku bombu, iako je Islamska Republika uporno negirala da ima takav plan.

SAD je izašao iz ugovora 2018. u vrijeme predsjednika Donalda Trumpa i odmah je vratio sankcije Teheranu. Iran se, reagirajući na taj potez, oslobodio velikog dijela ograničenja svojih nuklearnih aktivnosti koje je bio prihvatio.

"Novi ugovor je pred vratima. Bit će slabiji od prošlog", rekao je Bennett u nedjelju uoči sedmične sjednice vlade u Jerusalemu. Izrael se priprema za "dan nakon (ugovora) na svim razinama", dodao je.

"Iranski terorizam je prijetnja nama i drugim zemljama u regiji. Izrael se priprema za dan nakon (potpisivanja ugovora) kako bi vlastitim sredstvima zajamčio sigurnost svojih građana", istaknuo je Bennett.

Izraelski premijer se u nedjelju navečer osvrnuo na tu temu na konferenciji američkih židovskih organizacija.

"Najveći problem s tim (novim) ugovorom je to što će za dvije i po godine Iran moći proizvesti, postaviti i pustiti u pogon nuklearne centrifuge", istaknuo je u govoru.

Izraelski ministar odbrane Benny Gantz rekao je nešto ranije na sigurnosnoj konferenciji u Munchenu, u Njemačkoj da "treba sve učiniti kako Iran ne bi nikad bio u prilici da proizvede nuklearno oružje".

Izrael, saveznik SAD-a i najveći neprijatelj Irana, smatra Teheran i njegov nuklearni program prijetnjom svojoj i bliskoistočnoj sigurnosti. Židovska država se protivila ugovoru iz 2015. zbog toga što je ukidanje sankcija predviđeno ugovorom omogućilo Iranu da se još više naoružava.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...