OŠTAR ODGOVOR AMERIKE: Održana hitna sjednica Vijeća sigurnosti, Biden uveo sankcije...

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin priznao dvije otcjepljene ukrajinske teritorije, ministar vanjskih poslova ove zemlje zatražio je hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog “ilegalnih poteza Rusije”.

  • Svijet

  • 22. Feb. 2022  22. Feb. 2022

  • 5

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u ponedjeljak je donio odluku kojom se priznaje nezavisnost istočnih dijelova Ukrajine – Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Putin je također naredio vojsci da uđu u ove separatističke dijelove u okviru "mirovne misije". Potez Moskve izazvao je žestoke reakcije zapadnih zemelja, ali i regije. Američki predsjednik Joe Biden uveo je sankcije DNR-u i LNR-u. U toku je i sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija u vezi sa krtizom u Ukrajini.

SAD su jutros uvele sankcije Donjecku i Lugansku.

Američki predsjednik Biden potpisao je izvršnu uredbu kojom se zabranjuje ulaganje, trgovina i finansiranje koje bi obavljali građani SAD-a sa samoproglašenom Donjeckom i Luganskom narodnom republikom.

- Potpisao sam izvršnu uredbu kako bih spriječio Rusiju da profitira od oštrog kršenja međunarodnog prava. Nastavljamo konsultacije sa saveznicima, partnerima i Ukrajinom o narednim potezima - napisao je američki predsjednik na Twitteru.

Tom odlukom u Sjedinjenim Državama zabranjen je neposredan ili posredan uvoz dobara, usluga ili tehnologije iz područja na koje se odluka odnosi, piše Glas Amerike.

Održana je hitna sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija u vezi sa ukrajinskom krizom. Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin priznao dvije otcjepljene ukrajinske teritorije, ministar vanjskih poslova ove zemlje zatražio je hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog “ilegalnih poteza Rusije”.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...