BORIS JOHNSON OBJAVIO: Velika Britanija uvela sankcije bankama i trojici Rusa

Dodao je da je to samo prvi paket sankcija te da će one biti proširene ako situacija bude eskalirala i da će biti još teže i da neće oklijevati da ih upotrijebe. 

  • Svijet

  • 22. Feb. 2022  22. Feb. 2022

  • 0

Premijer Velike Britanije Boris Johnson danas je predstavio sankcije te zemlje prema Rusiji nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao priznanje Donjecka i Luganska kao nezavisnih republika na istoku Ukrajine koje su pod kontrolom separatista. U obraćanju britanskom parlamentu Johnson je izrazio punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. 

Britanija je uvela sankcije za pet banaka i tri osobe, objavio je Boris Johnson.

Dodao je da je to samo prvi paket sankcija te da će one biti proširene ako situacija bude eskalirala i da će biti još teže i da neće oklijevati da ih upotrijebe. 

Riječ je o sljedećim bankama: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank i Black Sea Bank. Premijer je također sankcionisao tri osobe Genadija Timčenka, Borisa Rotenberga i Igora Rotenberga. 

"Sva imovina koju posjeduju u Velikoj Britaniji bit će zamrznuta, dotičnim pojedincima bit će zabranjeno da putuju ovamo i zabranit ćemo svim britanskim pojedincima i pravnim licima da imaju bilo kakve poslove s njima", rekao je Johnson. 

Johnson je kazao da će oni do zadnjeg momenta biti spremni na diplomatsko rješenje, ali da smatra kako je Putin spreman ići dalje. 

Britanski premijer je dodao da je Putin prekršio sporazum iz Minska te da mogu očekivati rusku invaziju na Ukrajinu. 

Lider laburista Keir Starmer kazao je da Velika Britanija također mora "dovesti svoju kuću u red", rekavši da nije uspjela zaustaviti priliv ruskih finansija u zemlju.

"Ovo mora biti prekretnica", kaže on, dodajući da se "nekažnjivost oligarha" mora okončati i moraju se provoditi zakoni protiv pranja novca.

Dodao je da se i dalje moraju nastaviti diplomatski napori kako bi se izbjegao sukob.

"Velika Britanija mora biti spremna za veću vojnu podršku Ukrajini da se brani, a gasovod Sjeverni tok 2 bi trebao biti otkazan", kazao je Starmer.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...