NIŠTA OD SUSRETA VUČIĆA I KURTIJA: Propao pokušaj Bruxellesa za sastanak pregovarača Beograda i Prištine...

Glavni pregovarači Beograda i Prištine se nisu sastali u utorak u Briselu, bez obzira na nastojanje evropske strane da organizuje zajednički susret.

  • Regija

  • 23. Feb. 2022  23. Feb. 2022

  • 2

Kako je danas prenio Radio slobodna Evropa (RSE), od tog sastanka je zavisilo da li će evropski posrednici organizovati susret kosovskog premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Lideri su se prošle godine sastali svega u dva navrata, tokom ljeta. Pregovarači Petar Petković i Besnik Bislimi su se u niz navrata u utorak sastali odvojeno sa specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Uprkos nastojanjima, Lajčak nije uspio da okupi dvije strane za zajedničkim stolom. Nekoliko puta se u utorak najavljivao zajednički susret ali su se pregovarači vraćali u sjedište EU isključivo zbog konsultacija sa evropskom stranom. To nije prvi put da se Petković i Bislimi nalaze u Briselu zbog dijaloga ali da ne održe sastanak. Posljednji put su se sastali 8. septembra prošle godine.

Petković je u utorak uvečer, poslije završetka konsultacija sa Lajčakom, novinarima rekao da je srbijanska delegacija provela deset sati u zgradi EU.

On je potvrdio da je razgovarao samo sa Lajčakom jer je, kako je naveo, Bislimi odbio razgovarati sa srbijanskom stranom. Bislimi se nije izjašnjavao o toj tvrdnji, dodaje RSE.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...