AMERIČKI EKSPERT JANUSZ BUGAJSKI PROGNOZIRA: “Ako se Vučić poigra sa Putinovim igrama, Srbija može biti ekonomski sankcionisana i izolovana..."

"Moskva pokušava da izazove rat na Zapadnom Balkanu da bi odvratila pažnju NATO-a i EU. Provociranjem sukoba Srbije i Zapada kalkulacija je da Beograd više neće biti u poziciji da bira svoje saveze", kaže Bugajski.

  • Regija

  • 28. Feb. 2022  28. Feb. 2022

  • 2

Da je došao, Nikolaj Patrušev bi pokušao da uvuče Srbiju u novi rat na Balkanu: da podijeli Bosnu i Hercegovinu, zbaci vlast u Crnoj Gori i organizuje provokacije protiv Kosova, kaže u razgovoru za Danas Janusz Bugajski, viši saradnik Fondacije The Jamestown iz Washingtona i stručnjak za Balkan, dodajući da je na srpskom narodu da izabere da li će da bude ukaljan Putinovim ratnim zločinima ili da vrati čast Srbiji.

List Danas podsjeća da je posjeta glavnog obavještajca ruskog predsjednika Vladimira Putina Patruševa Beogradu otkazana što je potvrdila sinoć za Blic Suzana Vasiljević, savjetnica Aleksandra Vučića, kazavši da je u toku “obavještajni rat protiv Srbije”.

Tokom vikenda su mnoge države, kao reakcija na invaziju Rusije u Ukrajini, zatvorile svoj vazdušni prostor za ruske avione.

Dolazak sekretara Vijeća sigurnosti Ruske Federacije i jednog od najbližih saradnika šefa Kremlja u Srbiju najavljen je prije nekoliko dana pred očekivanu rusku invaziju na Ukrajinu. U planu je bilo, pisali su mediji, da se Patrušev sastane sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a jedna od ključnih tema razgovora trebalo je da budu “alarmantna upozorenja koja je nedavno iznio ruski šef diplomatije Sergej Lavrov da se na Kosovu i Metohiji, u Albaniji i BiH regrutuju borci za ukrajinsko bojište i napade na Donjeck i Luganjsk na istoku Ukrajine.

Srbija nije podržala sankcije protiv Rusije. Da li je predsjednik Vučić konačno izabrao da sjedne na jednu stolicu ili će dalje da nas obmanjuje?

"Narod Srbije treba da shvati težinu onoga čemu smo svjedoci. Nema više izgovora za 'balansiranje saveza'. Svaka podrška Kremlju, bilo kroz ćutanje ili aktivnu diplomatsku pomoć, biće posmatrana kao saradnja. Tokom Drugog svjetskog rata, Srbija i Jugoslavija su bile podijeljene od strane režima koji su sarađivali sa nacističkom Njemačkom da bi osvojili teritoriju. Srbija bi sada postala njihov ekvivalent ako je Putin gura da traži 'Veliku Srbiju' na Balkanu. Ili će Vučić pokazati svoju posvećenost Zapadu ili će Srbiji biti potrebna sopstvena Majdanska revolucija da zbaci kolaboracionistički režim i uči od hrabrog ukrajinskog naroda."

Da li će rat u Ukrajini natjerati EU i NATO da ubrzaju proceduru integracije zemalja Zapadnog Balkana? Treba li region da se plaši ukrajinskog scenarija, posebno BiH i potencijalno Crna Gora, uprkos činjenici da je članica NATO-a?

"Moskva pokušava da izazove rat na Zapadnom Balkanu da bi odvratila pažnju NATO-a i EU. Provociranjem sukoba Srbije i Zapada kalkulacija je da Beograd više neće biti u poziciji da bira svoje saveze. Umiješanost u planove Moskve takođe može da stavi predsjednika Vučića i njegovu vladu na buduću listu saradnika sa ratnim zločincima. Osovina Moskva-Beograd neće biti zaboravljena među članicama EU i NATO koje se suočavaju sa prijetnjama Rusije i to će vjerovatno okončati aspiracije Srbije za članstvo u EU. Ako se Vučić poigra sa Putinovim igrama, Srbija može biti i ekonomski sankcionisana i izolovana od svih zapadnih institucija."

Neki obavještajni izvori kažu da bi Rusi, frustrirani neočekivanim otporom, mogli da upotrebe i termobarično oružje i neselektivno granatiraju Kijev u pokušaju da se probiju sa užasnim posljedicama po civile. Šta se može očekivati od ruskih osvajača?

"Ruska invazija na Ukrajinu očigledno ne ide po planu. Uprkos njihovom superiornom broju i opremi, ruska vojska se pokazala iznenađujuće nesposobnom. Ukrajinski otpor u odbrani svoje otadžbine od moskovskog osvajača bio je herojski. Ako se Putin osjeća očajno i vojska počne da gubi rat, on bi mogao da pribjegne ne samo termobaričkom oružju, već čak i nuklearnom, hemijskom ili biološkom oružju protiv ukrajinskih gradova. Za razliku od NATO-a, ruska vojna strategija predviđa prvu upotrebu nuklearnog oružja i nema nepredviđenih uslova za minimiziranje civilnih gubitaka. Naprotiv, terorisanje stanovništva masovnim bombardovanjem kao u Čečeniji 1995. i 1999. je suštinski dio ruske vojne politike."

Da li je Ukrajina svojim herojskim odbrambenim akcijama pokazala da bi bila najbolja članica NATO-a?

"Ukrajina je upravo onakva država kakva je potrebna NATO-u, ona koja je posvećena odbrani svoje nezavisnosti i demokratije, bez pretenzija na teritoriju svojih susjeda, sa sve efikasnijom vojskom i sa direktnim iskustvom u konfrontaciji sa Rusijom – glavnom zapadnom stranom protivniku."

Možemo li zamisliti Putina na paradi 9. maja povodom Dana pobede nad fašizmom? Da li je Putin, poslije ove krvave epizode, politički mrtav?

"Ruska Federacija je propala država. Upravo je to tema moje nove knjige koju će The Jamestown fondacija objavila ovog proljeća: 'Propala država: Vodič za ruski raspad'. Rat Moskve sa Ukrajinom će ubrzati kolaps Putinovog režima i dezintegratora vještačke ruske države."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...