DETALJI SASTANKA U PREDSJEDNIŠTVU: Sattler se zahvalio Komšiću na stavu BiH o Ukrajini, obavijestio ga mjestima u koja će biti raspoređeni vojnici EUFOR-a

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić razgovarao je večeras sa specijalnim predstavnikom Europske unije u BiH i šefom Delegacije Europske unije Johannom Sattlerom.

  • Vijesti

  • 28. Feb. 2022  28. Feb. 2022

  • 4

Ambasador Sattler je izrazio svoju zahvalnost u povodu stavova Bosne i Hercegovine o agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu.

Tom prilikom je istakao da izuzetno cijeni što se Bosne i Hercegovina putem ambasadora Bosne i Hercegovine pri UN-u u New York-u pridružila izjavama Europske unije o Ukrajini i kosponzorirala rezoluciju, te što je Bosna i Hercegovina podržala suspenziju Ruske Federacije iz Vijeća Europe. Sattler je naglasio kako sada nije vrijeme za političko balansiranje već zauzimanje strana na osnovama međunarodnog prava.

Predsjedavajući Komšić je istakao da je civilizacijska obaveza biti na strani napadnute Ukrajine te upoznao ambasadora Sattlera o instrukciji ministrice vanjskih poslova Biseri Turković da po pitanju agresije na Ukrajinu direktno primjenjuje odredbe Povelje UN-a, Strategije vanjske politike BiH i obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje se tiču Zajedničke vanjske i sugurnosne politike EU.

Ambasador Sattler je upoznao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH sa odlukom o razmještaju dodatnih 500 vojnika EUFOR-a koji su dobro opremljeni i posjeduju tešku oklopnu mehanizaciju te će biti raspoređeni u dijelove BiH u kojima su u proteklom periodu evidentirani ekscesi, posebno u povratničkim sredinama. Predsjedavajući Komšić je pozdravio ovakav oblik podrške koji puno znači u efektivnoj podršci miru i stabilnosti BiH te očuvanju njenog teritorijalnog integriteta.

Podsjećamo, u nedavnom intervju za podgoričku "Pobjedu", odgovarajući na pitanje o razlikama u vojnom pogledu sadašnje situcija u BIH i situacije u osvit rata u BiH 1992. godine, Komšić je pozvao NATO trupe da izađu prije svega u povratnička mjesta u entitetu RS "gdje Dodikove falange prijete klanjem i ubijanjem civila".

"Ukoliko to ne urade, nećemo imati drugog izbora nego da sami poduzimamo mjere zaštite građana u tim dijelovima BiH", rekao je tada Komšić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...