"KILAVI RADOVAN": Zbog sankcija Republici Srpskoj blokirani brojni projekti, a Višković nije upućen

Političkoj krizi u Bosni i Hercegovini ne nazire se rješenje, a dok do njega ne dođe Evropska unija uvodi sankcije i blokira ekonomske projekte u Srpskoj. Projekti koji su prethodno odobreni za izgradnju Koridora 5C i željezničku prugu neće biti potpisani dok se ne stabilizuje politička situacija u BiH. Najviše će ispaštati građani, piše televizija BN.

  • Mini market

  • 01. Mar. 2022  01. Mar. 2022

  • 1

Premijer Radovan Višković očigledno nije upućen o stavovima i sankcijama Evropske Unije, a čini se, da mu i komunikacija sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom nije na zavidnom nivou, jer po njegovim riječima, za ove projekte zime nema. 

„Koliko ja imam informaciju u ovom momentu svi ti projekti su aktuelni, svi ti projekti su u fazi realizacije, tako da apsolutno sa te strane nema ni jedan poseban problem“, rekao je predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

Međutim Višković, čini se, nema provjerene informacije, jer je Tegeltija potvrdio da su projekti Koridora 5C i željezničke pruge obustavljeni, dok se ne riješe politička pitanja u BiH, a Evropska komisija poslala je zvanično obavještenje o blokadi projekata još u četvrtak 24. februara. 

„Svako uvođenje sankcija nije dobro i ono nas dovodi u situaciju ne samo da blokiramo ta dva projekta u Republici Srpskoj, već da blokiramo sve projekte koji se nalaze u Bosni i Hercegovini. Ono što je sasvim sigurno je da Republika Srpska neće dozvoliti da ti projekti budu blokirani, ona ima na raspolaganju dva moguća načina rješavanja problema ili da bira nove investitore, koji u ovom trenutku apsolutno postoje i koji se mogu pronaći za tako važne projekte ili da gradi neke svoje nove prioritete“, kaže predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Novac je razlog blokiranja institucija i mamac političara, ističu ekonomisti, prema tome, kažu, potez Evropske Unije neshvatljiv je. 

„Ne mogu da shvatim takvu priču gospodina iz Evropske Unije, koji je ono – vratite se evo vam pare. To je presmiješno za jednu ozbiljnu državu, a mi bi trebali da budemo kao jedna ozbiljna država, pa i za ozbiljan entitet kakvim sebe predstavlja Republika Srpska, ono mac mac evo sira, evo mesa, ajd'  se vrati. Mislim to je zaista katastrofa“, poručuje ekonomista Svetlana Cenić.

Odustajanje od izgradnje Koridora 5C i gradnja nekih novih putnih dionica, rješenje je koje vidi Zoran Tegeltija. Postavlja se pitanje koliku će štetu pretrpjeti građani uvođenjem sankcija i blokiranjem projekata.

„Ta finansijska stredstva koja su Bosni i Hercegovini uskraćena, neće omogućiti, odnosno usporiće izgradnju i obnovu putne infrastrukturne, ali i druge infrastrukture u Bosni i Hercegovini, tako da s tim u vezi te sankcije treba posmatrati kao neku vrstu negativnih uticaja na kompletan narod u Bosni i Hercegovini, a što se tiče samih političara oni od njih neće imati apsolutno nikakve štete“, smatra politikolog Darko Kuzmanović.

Osim projekata, veliku štetu će pretrpjeti lokalne zajednice koje se finansiraju od dodjela sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj, Svjetske banke i ostalih projekata usmjerenih na razvoj malih lokalnih zajednica. Započeti projekti u ovim mjestima, po svemu sudeći, ostaće nedovršeni zbog nedostatka sredstava, piše BN

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...