MUSKOVA TESLA SE NIJE PROSLAVILA: Novo istraživanje otkriva top-listu najkvalitetnijih automobila na svijetu…

Dva vodeća imena s popisa ne bi trebala iznenaditi.

  • Auto

  • 03. Mar. 2022  03. Mar. 2022

  • 0

J. D. Power je jedno od najpoznatijih istraživanja kvalitete automobila. U posljednje 32 godine vlasnici trogodišnjih automobila anketirani su u SAD-u s pitanjima koliko su problema imali sa svojim vozilima, a od toga je stvorena i godišnja Studija o pouzdanosti vozila. Rezultati studije za 2021. godinu govore o značajnim promjenama i usponu nekih marki, a valja napomenuti kako je kontaktirano više od 32.000 vlasnika vozila.

J. D. Power mjeri pouzdanost svake marke u kategoriji Problemi na 100 vozila ili PP100 te korištenjem ove jedinice vidimo da je prosjek problema s vozilima pao za 10% u odnosu na istraživanje objavljeno prošle godine.

Po rezultatima studije, trogodišnji automobili nikada nisu bili kvalitetniji. Lexus nastavlja svoju tradiciju izrade izuzetno pouzdanih automobila, devetim prvim mjestom u studiji J. D. Power.

Dva vodeća imena s popisa ne bi trebala iznenaditi. Lexus i Porsche neprestano nude izuzetno dobro izrađena vozila koja funkcioniraju unatoč sve većoj razini tehničke složenosti. Lexus je na prvom mjestu već 9 puta u posljednjih 10 godina, što je impresivno. Ove godine ušao je s rezultatom od samo 81 PP100 (prosjek za sva vozila je 121 PP100).

Porsche je na drugom mjestu s 86 PP100, a Porsche 911 je ukupno najpouzdaniji automobil od svih. Kia je trećeplasirana marka s 95 PP100, a na tom mjestu je smanjenjem svog PP100 rezultata za 35 u odnosu na rezultat iz 2020. godine. To također čini Kiu najboljom nepremium markom za masovno tržište. Slijede Toyota i Buick, zaokružujući prvih pet. Odličan je rezultat korejskih marki Kije, Hyundaija i Genesisa koji imaju kombinirano 99 PP100. Prosjek evropskih marki je 131 PP100.

Tesla je prvi put dio ovog popisa, ali ne dobiva punu procjenu jer kompanija ne želi podijeliti podatke s J. D. Powerom o kontaktima vlasnika u 15 od 50 država. To znači da podaci nisu ponderirani tako precizno, no uprkos tome, za proizvođača električnih vozila stvari nisu sjajne. Prosjek je 176 PP100, što ga stavlja tačno između Chryslera i Jaguara prema dnu popisa pouzdanosti automobilskih marki. Iza Tesle su Jaguar 186, Alfa Romeo 196 posljednji Land Rover, koji ima ocjenu 244 PP100.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...