PROFESORICA SVETLANA CENIĆ U NEVJERICI: "On traži da se razbije Valutni odbor, što bi bila katastrofa za BiH. Znači, mogli bismo tada da svi kupimo po jedan komad štrika i da se objesimo..."

Koliko i kako će novo geopolitičko i geoekonomsko preslaganje uslijed krize u Ukrajini utjecati na krhku bh. ekonomiju i rast cijena, pitanja su koja ovih dana postavljaju ekonomski stručnjaci, ali i građani.

  • Ekonomija

  • 03. Mar. 2022  03. Mar. 2022

  • 1

„Kod nas će i kifle biti fakturisane kao hljeb da bi se platila niža stopa. U ovakvim uslovima eksperimentisati s fiskalnom i monetarnom politikom ili posezati za ograničavanjem cijena, a nemati robne rezerve je zaista suludo i katastrofa“, upozorava ekonomska analitičarka Svetlana Cenić.

A robnih rezervi nema. Nakon što su uništene i otišle u stečaj u RS-u, iz ovog entiteta se traži 800 miliona maraka iz Centralne banke BiH za formiranje novih robnih rezervi.

„On traži da se razbije Valutni odbor, što bi bila katastrofa za BiH. Znači, mogli bismo tada da svi kupimo po jedan komad štrika i da se objesimo jer jedino u što ljudi ovdje vjeruju je ta valuta, stabilnost valute“, naglašava Cenić za FTV.

Kako bilo, cijene će rasti. Građanima će biti sve teže, privrednici će, kao i do sada, sami tražiti nove načine poslovanja u aktuelnim prilikama, a političari će, i dalje, ili raditi za druge ili populističkim prijedlozima, umjesto kvalitetne strategije, sve podrediti novim izborima i novim foteljama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...