HRVATSKI MEDIJ OTKRIVA: "Dmitrij Medvedev je skriveni vlasnik vile u Šipanskoj Luci u Hrvatskoj?"

Medvedevu je EU zamrznuo imovinu, a za vilu je 2015. Hrvatska kompaniji investitoru vratila 26,5 miliona kuna na ime preplaćenog poreza jer se trebala iznajmljivati turistima - a nije

  • Regija

  • 03. Mar. 2022  03. Mar. 2022

  • 3

Dmtrij Medvedev (Dmitry), čovjek s kojim se  Vladimir Putin rotirao na mjestu predsjednika i premijera Rusije, a sadašnji zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije, navodno je skriveni vlasnik vile Katino i golemog imanja na otoku Šipano, piše Večernji list.

Medvedev je među osobama protiv kojih je Evropska unija uvela restriktivne mjere zamrzavanja imovine u dosad najsnažnijem pokretu sankcija koje se protiv Rusije uvode zbog agresije na Ukrajinu.

Ali ako nema pravne osnove da intervenira zbog iznimno skrivenog oblika vlasništva, hrvatska država mogla bi imati opravdani razlog da se zainteresira za tu imovinu jer je svojevremeno 2015. godine iz hrvatskog državnog proračuna vraćeno tvrtki investitoru 26,5 miliona kuna na ime preplačenog poreza, na što je investitor imao pravo pod obrazloženjem da se radilo o ulaganju u turistički objekt koji će se iznajmljivati.

A vila na Šipanu nikad se nije stvarno i transparentno iznajmljivala na tržištu, nego se koristi kao privatni objekt u privatne svrhe.

Tvrtka Mikado i dvojica Rusa

Dmitrij Medvedev nikad ondje nije bio, neslužbeno saznaje Večernji list. Međutim, dvojica Rusa koja su se pojaviljavala u vlasničkoj strukturi hrvatske kompanije "Mikado d.o.o." Aleksej Pjatov, i Konstantin Gološčapov, prema izvoru Večernjeg lista, bili su od početka svjesni, tako su se ponašali, a u barem jednom trenutku tu informaciju su i podijelili u povjerljivim krugovima, da je skriveni, stvarni vlasnik investicije na Šipanu upravo Dmitrij Medvedev.

Ako i jest, to bi bilo teško dokazivo jer cijela investicija u kupovini zemljišta i gradnja na otoku Šipanu išla kroz offshore kompanije, koje su davale zajmove za investiciju. Večernji list navodi da je imao uvid u te dokumente o zajmovima, a neke su se informacije saznale i prije u globalnoj aferi Pandorinih kpapira, kada su iscurili dokumenti o kompanijama iz raznih offshore jurisdikcija, pa su razni istraživački mediji pisali o ulozi offshore kompanija u investiciji na Šipanu.

No, tada se nije otkrilo da je Medvedev vjerovatno bio skriveni naručitelj i vlasnik investicije na hrvatskom otoku.

Dmitrij Medvedev bio je predsjednik Rusije od 2008. do 20212. godine, kada ga je Putin iskoristio da mu čuva to mjesto koje Putin tada nije mogao zaposjesti zbog ustavnih ograničenja (u međuvremenu uklonjenih, tako da Putin više ne mora radili slične manevre). Tvrtka Mikado d.o.o. kupila je 2009. staru vilu u Šipanskoj Luci, okrupnila zemljište s okolnim parcelama, obnovila staru, te sagradila još tri dodatne vile i dvije kuće za osoblje, kao i cestu, sportsko igralište, tri bazena, kinodvoranu, nekoliko sauna....

Ukratko, pretvorila je vilu Katino u elitno privatno ljetovalište. I sve je to koštalo oko 37 miliona eura.

Trenutno se kao osnivač i vlasnik Mikada d.o.o.o vodi kompanija Realty Investments u Švicarskoj, a prema izjavi o stvarnom vlasništvu iz 2015., u koju je Večernjak imao uvid, vlasnici tog švicarskog Realtyja bili su Aleksej Pjatov (90 posto) i Konstantin Gološčapov (10 posto).

Potonji je i hrvatski državljanin, a istraživački ruski mediji ga nazivaju Putinovim maserom jer njegovo poznanstvo s ruskim predsjednikom seže daleko u prošlost preko džuda i sportske masaže. Gološčapov je svojevremeno, prema historijskom izvatku s Trgovačkog suda, pod svojim imenom bio osnivač tvrtke Mikado, piše "Večernji list".

Otkriće iz Pandorinih papira

U aferi Pandorinih papira, portal Oštro.hr, kao dio međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ), otkrio je da je bivši ruski ministar energetike Igor Jusufov skriveni vlasnik panamske tvrtke Cadrama, koja je kreditirala Mikado za potrebe investicije na Šppanu.

Cadram je pred kraj 2013. po osnovi zajmova i ugovora o ustupu tražbine, imao potraživanje od Mikada u visini od 28 miliona eura, navodi Večernjak na osnovu dokumentata u koji je imao uvid.

Igor Jusufov je inače, od 2003. do 2013. bio jedan od direktora u Upravnom odboru Gazproma. Medvedev je u svojoj karijeri također bio i predsjednik Upravnog odbora Gazproma.

Tako da se može isčitati da je bio i nadređen Jusufovu, koji je kasnije, dakle, bio dosta aktivan u preuzimanju finansijskog tereta investicije na Šipanu. Investicije koja se sada, prema neslužbenim informacijama Večernjaka, može povezati s Medvedevom kao skrivenim vrhom piramide te operacije na hrvatskom otoku, piše "Večernji list".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...