PREDSJEDNIK SDP-a NERMIN NIKŠIĆ UPIRE PRSTOM: "Postoje ozbiljne veze dijela političkog establišmenta BiH s kriminalnim strukturama Rusije"

Napomenuo je da je 'Milorad Dodik, nažalost kao član Predsjedništva BiH jedini od evropskih državnika koji je pored Lukašenka stao uz agresora, koji je stao uz Putina, koji opet ne uništava samo Ukrajinu već i svoj narod i svoju zemlju'.

  • Politika

  • 04. Mar. 2022  04. Mar. 2022

  • 3

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH i zastupnik u Predsatvničkom domu PSBiH, danas je poručio da samo "mi u BiH vjerovatno najbolje razumijemo narod Ukrajine."

"Prije 30 godina građani BiH su se ogromnom većinom izjasnili potvrdno na pitanje 'Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?'. 

Na stranu što se neki danas svojski trude da izbrišu ovu kategoriju građana, to nije tema. Paralela je sa stanovišta da je BiH mjesec nakon referenduma bila izložena agresiji. Većina ljudi koja sjedi u ovoj sali ima svježa sjećanja na opsadu, granatiranje i stradanje civila djece i žena. Agresija na Ukrajinu je očit napad na međunarodni pravni poredak ali snimci koje gledam neodoljivo podsjećaju na slike naših gradova iz preioda '92-95. Nemam nikakve dileme da moramo odlučno osuditi agresiju na Ukrajinu i pokazati solidarnost s ukrajinskim narodom koji vodi pravednu borbu. Nažalost treba ovdje reći, u našem najvećem zakonodavnom tijelu, da je i BiH suočena s napadima na njen suverenitet u raznim formama", kazao je Nikšić.

Napomenuo je da je 'Milorad Dodik, nažalost kao član Predsjedništva BiH jedini od evropskih državnika koji je pored Lukašenka stao uz agresora, koji je stao uz Putina, koji opet ne uništava samo Ukrajinu već i svoj narod i svoju zemlju'.

"Nazvati herojske branioce Ukrajine 'oružanom bandom' što je Dodik kazao ili besramnu agresiju samo oružanim sukobom što je rekao Dragan Čović, više nije pitanje dobrog ukusa, već ozbiljno suočanje s činjenicama i istinom, ali i pokazuje ozbiljne veze dijela političkom establišmenta BiH s kriminalnim strukturama Ruske Federacije.

Dugo smo u politici i u BiH nas ne može mnogo šta iznenaditi. Danas nas Putin, Lukašenko i Dodik uvjeravaju da zločini i teror provode su posljedica ponašanja Ukrajine. Valjda su trebali s cvijećem dočekati vojsku, da se povuče legalno izabrana vlast pred tiraninom Putina.

Mi smo mala zemlja, ali je važno da se odredimo. Ako se nismo mogli suočiti s istinom da imamo presude za genocid i UZP, i neki nisu mogli to prihvatiti, naravno da se o psihičkom stanju žrtava ne sekiraju, pa i glasna šutnja nekih o tome govori više o njima", dodao je Nikšić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...