BORJANA KRIŠTO, BEZ IMALO SAOSJEĆANJA: "BiH nije u poziciji da pomaže Ukrajini!"

Komentirajući prijedlog ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića da se izbjeglice iz Ukrajine smjeste u Delijaš i Salakovac, zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma BiH, Borjana Krišto, kazala je da BiH prvo treba pomoći sebi, a onda biti sigurna zemlja da bi mogla pomagati i drugima. 

  • Politika

  • 04. Mar. 2022  05. Mar. 2022

  • 10

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić na hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH rekao je kako je Ministarstvo sigurnosti BiH iz tekuće rezerve predložilo da se odobri od 200 hiljada eura pomoći za Ukrajinu. 

"Takav prijedlog je upućen Ministarstvu finansija i trezora BiH, odnosno Vijeću ministara BiH na odobravanje. Dakle, bez obzira što nemamo budžet institucija i funkcionišemo prema odluci o privremenom finansiranju, iznađena su određena sredstva u okviru Ministarstva sigurnosti BiH iz tekuće rezerve. Ostali vidovi pomoći će se razmatrati", rekao je Cikotić. 

On je rekao da se Ambasada Ukrajine obratila BiH posredstvom Ministarstva vanjskih poslova BiH sa zahtjevom za pružanje humanitarne pomoći. Na temelju uvažavanja i urgentnosti, MVP BiH je podnio zahtjev za hitno zasjedanje Vijeća ministara BiH, a osim predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, zahtjev je proslijeđen i ministru sigurnosti i ministru finansija i trezora, koji su nadležni da djeluju u slučajevima kriza. 

Cikotić je istakao da ako ukrajinske izbjeglice zatraže zaštitu u BiH, odnosno smještaj i prihvat na teritoriji BiH, za te namjene na raspolaganju su azilantski centar u Delijašu, koji djeluje u okviru Ministarstva sigurnosti BiH, i Centar za prihvat izbjeglih i raseljenih u Salakovcu, koji je pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

Komentirajući prijedlog ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića da se izbjeglice iz Ukrajine smjeste u Delijaš i Salakovac, zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma BiH, Borjana Krišto, kazala je da BiH prvo treba pomoći sebi, a onda biti sigurna zemlja da bi mogla pomagati i drugima. 

Ona je napomenula da je Cikotić jedini ministar koji je prisustvovao sjednici i da nisu imali nikakav radni materijal od tog ministarstva. 

"Mi nismo u situaciji da se od nas očekuje pomoć takve vrste na koju je možda ministar aludirao. Ako neko želi pomoć, onda je bar u ovom trenutku treba tražiti na nekom drugom mjestu", istakla je Krišto. 

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...