ZDRAVO I JEFTINO: Najbolja pašteta od tune spremna u trenu

Pašteta od tune lako se priprema, a odličan je dodatak sendvičima, hladnim platama ili jednostavno poslužena uz hrskavo svježe povrće.

  • Gastro

  • 07. Mar. 2022  07. Mar. 2022

  • 0

Najjednostavnija pašteta od tune zahtijeva tek nekoliko namirnica uz samu tunu, a sigurno ih već imate kod kuće.

Osim što je neodoljivo kremasta i puna okusa, pašteta od tune spravljena po ovom receptu je i poprilično zdrava. Nemoj da te maslac zavara, ovu paštetu možeš jesti bez grižnje savjesti jer obiluje vrijednim nutrijentima.

Znamo da nam stručnjaci preporučuju da ribu konzumiramo tri puta sedmično, no s tunom ne bi trebali pretjerati. Kako je tuna masnija riba, proizvode poput paštete od tune ne bi trebali jesti više od jednom sedmično. No baš zato što je riječ o masnoj ribi, tuna je odličan izvor omega-3 masnih kiselina što paštetu od tune čini odličnim zalogajem. 

Recept za paštetu od tune u nastavku poprilično je jednostavan i temelji se na konzerviranoj tuni. Za još ukusnije rezultate možeš koristiti svježu tunu koju ćeš skuhati prije usitnjavanja. Svježa tuna je nešto skuplja, ali ćeš na prvi zalogaj vidjeti da se isplati. Ako želiš skroz kremastu teksturu paštete, sastojke usitni u blenderu, no ako želiš nešto rustikalnije izdanje paštete od tune, jednostavno ih usitni vilicom kako bi dobili nešto oštriju teksturu. 

Kod pripreme paštete od tune, osim teksturom, možeš se poigrati i okusima. Svježi ili suhi začini, sjemenke, orašasti plodovi...

U paštetu od tune možeš dodati sve što ti padne pod ruku. Također paštetu možeš pripremiti i od drugih vrsta ribe, no ako koristiš primjerice skušu, svakako dodaj više ulja ili maslaca jer se radi o ribi koja nije masna poput tune. 

SASTOJCI:

2 konzerve tunjevine (ocijedi ulje ili vodu iz nje)

kašičica rastopljenog maslaca (oko 25 g)

1 - 2 kašičice maslinovog ulja

1 - 2 češnja bijelog luka (ovisno o ukusu)

glavica luka (sitno nasjeckana)

prstohvat crvene slatke paprike (služi da pašteta dobije ružičastu boju)

kašičica senfa

kašičica peršunovog lista 

1/2 limuna (sok)

biber

so

po želji: bosiljak, timijan, vlasac, majoneza, krem sir, kapare, kiseli krastavci, inćuni, jaja, kukuruz...

PRIPREMA:

1. Sve sastojke stavi u blender i miksaj dok pašteta ne bude ujednačene konzistencije.

2. Serviraj u zdjelicu i za ukras posipaj sušenim vlascem.

Prijatno! :)

Gastro.24sata.hr   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...