Politika
DAMIR MAŠIĆ, OTVORENO: Politički angažman HDZ-a se sveo na zaštitu Dodika i hajdučije oko njega
Prije 23 min0
Pašteta od tune lako se priprema, a odličan je dodatak sendvičima, hladnim platama ili jednostavno poslužena uz hrskavo svježe povrće.
Gastro
07. Mar. 2022 07. Mar. 2022
0
Najjednostavnija pašteta od tune zahtijeva tek nekoliko namirnica uz samu tunu, a sigurno ih već imate kod kuće.
Osim što je neodoljivo kremasta i puna okusa, pašteta od tune spravljena po ovom receptu je i poprilično zdrava. Nemoj da te maslac zavara, ovu paštetu možeš jesti bez grižnje savjesti jer obiluje vrijednim nutrijentima.
Znamo da nam stručnjaci preporučuju da ribu konzumiramo tri puta sedmično, no s tunom ne bi trebali pretjerati. Kako je tuna masnija riba, proizvode poput paštete od tune ne bi trebali jesti više od jednom sedmično. No baš zato što je riječ o masnoj ribi, tuna je odličan izvor omega-3 masnih kiselina što paštetu od tune čini odličnim zalogajem.
Recept za paštetu od tune u nastavku poprilično je jednostavan i temelji se na konzerviranoj tuni. Za još ukusnije rezultate možeš koristiti svježu tunu koju ćeš skuhati prije usitnjavanja. Svježa tuna je nešto skuplja, ali ćeš na prvi zalogaj vidjeti da se isplati. Ako želiš skroz kremastu teksturu paštete, sastojke usitni u blenderu, no ako želiš nešto rustikalnije izdanje paštete od tune, jednostavno ih usitni vilicom kako bi dobili nešto oštriju teksturu.
Kod pripreme paštete od tune, osim teksturom, možeš se poigrati i okusima. Svježi ili suhi začini, sjemenke, orašasti plodovi...
U paštetu od tune možeš dodati sve što ti padne pod ruku. Također paštetu možeš pripremiti i od drugih vrsta ribe, no ako koristiš primjerice skušu, svakako dodaj više ulja ili maslaca jer se radi o ribi koja nije masna poput tune.
2 konzerve tunjevine (ocijedi ulje ili vodu iz nje)
kašičica rastopljenog maslaca (oko 25 g)
1 - 2 kašičice maslinovog ulja
1 - 2 češnja bijelog luka (ovisno o ukusu)
glavica luka (sitno nasjeckana)
prstohvat crvene slatke paprike (služi da pašteta dobije ružičastu boju)
kašičica senfa
kašičica peršunovog lista
1/2 limuna (sok)
biber
so
po želji: bosiljak, timijan, vlasac, majoneza, krem sir, kapare, kiseli krastavci, inćuni, jaja, kukuruz...
1. Sve sastojke stavi u blender i miksaj dok pašteta ne bude ujednačene konzistencije.
2. Serviraj u zdjelicu i za ukras posipaj sušenim vlascem.
Prijatno! :)
Gastro.24sata.hr
Politika
DAMIR MAŠIĆ, OTVORENO: Politički angažman HDZ-a se sveo na zaštitu Dodika i hajdučije oko njega
Prije 23 min0
Regija
JOVANOVIĆ, PREDSJEDNIK OPŠTINE BUDVA PORUČUJE: "Iza brutalnog napada na mene stoji lično Andrija Mandić i njegovi kerberi"
Prije 35 min0
Evropa
POPULARNE KINESKE PLATFORME POD LUPOM EU: Opasne dude, kozmetika i odjeća puna hemikalija
Prije 46 min0
Regija
ZBOG OZBILJNOSTI SITUACIJE: Jakov Milatović odlučio da sazove hitnu sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost
Prije 57 min0
Gastro
TURISTI VOLE OVO BALKANSKO JELO, A ČOVJEK KOJI JE KUHAO ZA TITA GA IZVRIJEĐAO: "Cijeli Jadran smrdi po TOME!"
17. Jul. 20250
Gastro
BRZI LJETNI RUČAK: Napravite izvrsne kolutića sa feta sirom, obožavaju ih sve generacije (VIDEO)
19. Jul. 20250
Gastro
KONAČNO PETAK: Danas pravimo izvrsne ćufte u paradajz sosu i ne zaboravite pire krompir… (VIDEO)
18. Jul. 20250
Gastro
NAPRAVITE OVAJ JEDNOSTAVNI ČOKOLADNI MOUSSE: Zbog niskog udjela ugljikohidrata izvrstan je za one koji paze na...
18. Jul. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.