IVANA MARIĆ DIREKTNO: „Dragan Čović se polako počinje otkrivati; svi su mu okrenuli leđa…“

Najprije je govorila o tome kako javnost doživljava veću pristunost snaga EUFOR-a u BiH.

  • Mini market

  • 09. Mar. 2022  09. Mar. 2022

  • 5

U posebnoj emisiji hrvatske redakcije N1 televizije "Rat u Ukrajini" gostovala je politička analitičarka Ivana Marić.

Najprije je govorila o tome kako javnost doživljava veću pristunost snaga EUFOR-a u BiH:

“Neobična je reakcija građana na to jer do invazje Rusije na Ukrajinu građani BiH su bili prilično preplašeni jer kod nas je prije par mjeseci počelo zastrašivanje ratom kao dio kampanje stranaka. Zbog toga su građani i željeli da EUFOR pokaže jaču prisutnost u BiH i sada kada su došli svi su isprepadani zašto vojska šeta u punoj ratnoj spremi po gradovima, posebno Sarajevu.

Međutim, mislim da je to dobro, da je dobar znak da se pokaže prisutnost, iako BiH nije članica NATO-a zahvaljujući Dodiku, dobro je da se primijeti da nismo sami, da BiH nije sama u ovom i da postoje vojne snage EU koje su tu da štite BiH i njezine građane. Tu ne mislim od nekog sa strane nego unutar BiH u slučaju da bi Dodik pokušao na neki način uznemiriti javnost. Ne mislim da postoji ikakva mogućnost rata u BiH već u BiH vladaju korumpirani političati čiji jedini način je podizanje tenzija. Stoga, prisutsvo EUFOR-a je dobro tako da Dodiku više ne padne na pamet niti šaliti se time”, kaže.

Je li moguće da Dodik proglasi nezavisnost Republike Srpske?

“Neće, on zna da to ne smije. On prema Ustavu BiH nema mogućnost proglašenja nezavisnosti, to bi značilo proglašenje rata. On je mudar političar, ali nažalost je i dosta korumpiran, umiješan je u brojne afere, jednostavno je sad stjeran u kut. On ne smije okrenuti leđa Rusiji, sad ga je i Srbija ostavila jer su podržali rezoluciju UN-a. On nema drugi izbor, njemu zapad prijeti sa svih strana, isključivo zbog korupcije.

Njemu i iz EU prvenstveno prijete sankcije zbog korupcije. Kada ste okruženi takvim optužbama vi tražite bilo kakvog saveznika i najlakše je podizati tenzije. Ja mislim da ne postoji tako bliska suradnja s Putinom, ne može on njima poslužiti kao što bi se nadali jer BiH više nije pogodno tlo za to, mi smo okruženi NATO državama. Do ruske invazije to sve je bio unutrašnje pitanje BiH, a sada je pitanje zapada i Rusije”, kazala je Ivana Marić.

Komentirala je i Dragana Čovića:

“Dragan Čović se polako počinje otkrivati. Jednostavno se ne bori toliko za Hrvate u BiH nego za sebe. I njemu su svi okrenuli leđa. Vidimo da Čović počinje koštati i hrvatski HDZ i Hrvate u BiH. I Draganu Čoviću je jedna od strana koja mu pruža podršku Rusija jer su mu drugi okrenuli leđa. Sada su u situaciji kada bi njih obojica to nazvali pravim imenom, agresijom Rusije na Ukrajinu, ali ne smiju jer im oni jedini drže otvorena vrata”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...