Sport
"AKO BOG DA IGRAM U UTORAK U BEČU": Austrija blokirala nastup Karića, FIFA postavila rok
Prije 20 min0
Kelj varivo bez mesa jednostavno je, jeftino, a tako voljeno jelo iz djetinjstva koje će te okusima vratit u neka bezbrižna vremena
Gastro
09. Mar. 2022 09. Mar. 2022
0
Kelj varivo je odličan recept koji rado pripremamo tokom cijele godine, a posebno u hladnijim mjesecima.
Osim što je kelj zdrav, može biti i uistinu ukusan kada je pripremljen na pravi način.
Sve što ti je potrebno za kelj varivo je manja glavica kelja, nekoliko krumpira, luk, mrkva i nešto začina.
Kelj je bogat izvor vitamina A i C, a obiluje i vitaminom K te željezom. Sam po sebi je niskokaloričan što kelj varivo čini odličnim obrokom ako tražiš zdravo jelo bez previše nepotrebnih kalorija.
Za pripremu ne trebaš praviti zapršku, no ako želiš kelj varivo na gusto i posluži ga kao prilog mesu, jednostavno zagrij malo brašna s uljem i umiješaj u kelj varivo. Naravno, to će dodati koju kaloriju više zdravom varivu.
Povrtnom receptu za kelj varivo možeš dodati i komad suhog mesa ili kobasice kako bi okusi bili bogatiji.
Jednostavno, komadić suhog mesa po želji ubaci u lonac u isto vrijeme kada dodaš blanširani kelj i nastavi kuhati.
Osim suhog mesa ili kobasice, uz kelj varivo možeš pripremiti faširano ili pohovano meso.
1 manja glavica kelja
3 krompira
1 luk
1 mrkva
200 ml temeljca
crvena paprika
lovorov list
biber
so
1. Luk nasjeckaj na sitno pa ga pirjaj na ulju.
2. Za to vrijeme oguli krumpir i mrkvu i nasjeckaj ih na kockice.
3. Ubaci u lonac pa pusti da se pirjaju nekoliko minuta.
4. Dodaj temeljac i kuhaj dok se krumpiri ne skuha do pola.
5. Dodaj još vode, soli, papra, crvene paprike i lovorov list.
6. Kelj nasjeckaj na trakice pa prokuhaj u kipućoj vodi 10-ak minuta pa procijedi.
7. Ubaci nasjeckani kelj i kuhaj dok povrće ne omekša.
Prijatno!:)
(SB/Domacica.com)
Sport
"AKO BOG DA IGRAM U UTORAK U BEČU": Austrija blokirala nastup Karića, FIFA postavila rok
Prije 20 min0
Sport
NAPADAČ ZMAJEVA HARIS TABAKOVIĆ: "100 posto sam vjerovao da možemo preokrenuti"
Prije 26 min0
Vijesti
OVU UTAKMICU ČEKAMO OD LITVANIJE: Evo kad Zmajevi igraju s Austrijom za direktan plasman na SP
Prije 42 min0
Društvo
SIMBOL PRISUTNOSTI BOŠNJAKA: Lokacija džamije u Logu pod Mangartom službeno upisana u Registar kulturne baštine Republike Slovenije
Prije 43 min0
Gastro
ZABORAVLJENI KLASIK: Najjednostavniji starinski kolač koji smo nekada svi jeli, a danas ga malo ko pravi
13. Nov. 20250
Gastro
SOČAN, MIRISAN I JEDNOSTAVAN: Jedan od jednostavnijih kolača koji se ne baš tako davno pravio u svakoj kući
14. Nov. 20250
Gastro
NAUČNICI ORKTILI: Koliko treba staviti soli kada se kuha tjestenina
14. Nov. 20250
Gastro
BRŽE NE MOŽE: Napravite domaću puru na tradicionalni način i oduševite ukućane… (VIDEO)
14. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.