POLITOLOG ZLATKO HADŽIDEDIĆ: "Nema realne šanse da Rusija destabilizira prilike u BiH"

"Sada je popularno Rusiju za sve kriviti. Rusija se prvenstveno ovdje prikačila za jedan princip koji se odvijao na terenu, a to je da se BiH prvo sve više i više razvlašćuje i da se što više snaže entiteti i da se BiH gura u pravcu raspada", kaže Hadžidedić.

  • Politika

  • 10. Mar. 2022  10. Mar. 2022

  • 8

Prof. dr. Zlatko Hadžidedić, direktor Centra za istraživanje nacionalizma bio je gost današnjeg izdanja "Rezimea" gdje je rekao kako je očito da je na zastupnike u Predstavničkom domu iz RS-a bio izvršen neki pritisak.

"Sad sa koje strane je taj pritisak došao možemo samo nagađati. Vjerovatno od onih istih koji su im do sada davali zeleno svjetlo da rade to što su radili. Mislim da se promijenilo raspoloženje unutar EU djelimično, koja je do sada davala carte blanche RS-u da čini to što čini, odnosno njenom rukovodstvu, a takođe je i zastupala ideju podjele BiH od Lisabonske konferencije do dana današnjeg. A sada, neću reći da su odustali od te ideje, samo ću reći da im vjerovatno ne bi prijalo potezanje nekakvih daljnjih tenzija, da bi eventualno neko proglašenje secesije RS-a stvorilo još više problema u datoj atmosferi. S obzirom da je sada sve angažirano oko Ukrajine, oko podrške Ukrajini, odnosno prije svega pritisku na Rusiju, onda postoji vjerovatno strah da bi Republika Srpska mogla na taj način, ukoliko bi poduzela neke dalje korake, da bi onda to Rusiji stvorilo nešto lakšu situaciju i u tom ime, opet ne radi nas, ne radi principa, ne radi suvereniteta, teritorijalnog integriteta BiH, nego čisto onako oportunistički da ne bi olakšali Rusiji poziciju određene članice EU su vjerovatno izvršile pritisak na RS da prestane raditi ono isto za šta su im prethodno davali odobrenje da rade."

Smatra da nema realne šanse da Rusija destabilizira prilike u BiH.

"Ja nisam nikad ni mislio da je Rusija bila ta koja primarno destabilizira prilike u BiH. Sada je popularno Rusiju za sve kriviti. Rusija se prvenstveno ovdje prikačila za jedan princip koji se odvijao na terenu, a to je da se BiH prvo sve više i više razvlašćuje i da se što više snaže entiteti i da se BiH gura u pravcu raspada. Rusiji je to dobro došlo, ne toliko što je ona direktno zainteresovana za BiH, pa čak ni Balkan, nego jednostavno im je dobro došlo da vrše pritisak na neke druge strane da bi prvenstveno ih natjerali da se suzdrže daljeg uvlačenja Ukrajine u zapadne strukture, prije svega u NATO savez. Sada sa agresijom koju je Rusija u to ime poduzela prema Ukrajini da bi je i fizički spriječila, malo se mijenjaju neke jednačine tako da Rusija bi još manje mogla biti zainteresirana istinski za Balkan. Ona se ima čime sada baviti, ali ja opet upozoravam da postoje određene snage unutar EU, prije svega u samoj Evropskoj komisiji, zatim postoje desne snage unutar Evropskog parlamenta koje su svo ovo vrijeme podržavale destabilizaciju BiH i dalje razvlašćivanje njenih institucija, jačanje entiteta, pretvaranje RS-a u nekakvu kvazi državu, pa moguće i odcjepljenje i pripajanje Srbiji. Sve su to računice koje su još uvijek u igri i ja uvijek upozoravam na opasnost koja nama dolazi sa te strane."

(federalna.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...