REUF BAJROVIĆ TVRDI: "Dodikova pozicija se promijenila, ne mislim da je narod koji mu vjeruje toliko lud..."

"Francuski avioni su letom iznad BiH poslali poruku Rusima da je ovo teritorij NATO-a. Treba da tražimo što više da bi dobili nešto, posebno u ovoj kriznoj situaciji. Ako bude raspoloženja u EU, mislim da možemo dobiti kandidatski status", kaže Bajrović.

  • Politika

  • 10. Mar. 2022  10. Mar. 2022

  • 2

Reuf Bajrović potpredsjednik Američko-evropske alijanse govorio je o sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Kada je u pitanju dolazak Analene Baerbock, ministrice vanjskih poslova Njemačke i Dodikovom blagom tonu, Bajrović je kazao da je to rezultat ruske agresije na Ukrajinu kojom je Dodik shvatio da mu podrška iz Rusije nije dovoljna za ono što je planirao uraditi u Bosni i Hercegovini.

"Dodikova pozicija se promijenila. Nema više prijetnji, bahatog ponašanja, otvorenog zagovaranja disolcuije. On traži prostor u koji bi se mogao vratiti životnim temama. Još uvijek nije povukao potez i drži se 28. juna, na Vidovdan, kada će donijeti odluku da li će ići u disoluciju. Smatram da zamišljeno neće moći pretvoriti u djelo. Obećao je da to može uraditi mirno, ali sada svi vide drugačiju verziju Dodika, kako njegovi ljudi, tako i njegovi glasači. Prvih nekoliko dana agresije nije rekao ništa, bio je uplašen i onda je počeo da priča o porodiljskim naknadama. Zadnji put pričao o životnim problemima građana prije deset godina. Pokušava se ulizati ljudima iz EU, pa je zbog toga pitao ministricu za kandidatski status Bosne i Hercegovine", tvrdi Bajrović.

Dodao je kako je davanje Bosni i Hercegovini kandidatski status apsolutno politička odluka, koja je bila nezamisliva prije rsuke agresije, imajući u vidu odnose unutar EU.

"Francuski avioni su letom iznad BiH poslali poruku Rusima da je ovo teritorij NATO-a. Treba da tražimo što više da bi dobili nešto, posebno u ovoj kriznoj situaciji. Ako bude raspoloženja u EU, mislim da možemo dobiti kandidatski status. Nažalost, politika Angele Merkel je odlučila da Srbija postane centar Njemačke strategije, pa ju je gurnula daleko ispred. Živimo 16 godina tu realnost gdje se Srbiji sve daje, pa im se čak i zažmiri na jedno oko. Nadam se da će se konačno uvidjeti da je ustvari BiH centar regiona. Strancima treba da bude jasno da stabilna Bosna i Hercegovina znači stabilan Balkan. Ono što je bitno naglasiti jeste to da je sada puno teže ući u EU nego prije 10 godina kada je Hrvatska postala član",  naveo je Bajrović.

Naglasio je kako je evropski put veoma bitan, istakavši kako utiče na odnose među političkom elitom.

"Suludo je kazati, ali što je dublja kriza u Ukrajini, to je bolja sigurnosna situacija za BiH. Vjerovatno će doći do povećanja EUFOR-ovih trupa. Stvari se kreću u našu korist. Nema osnova za strah. Ne mislim da je narod koji vjeruje Dodiku toliko lud da šalje dijete na nekog ko je dosta jači. Treba da znaju da mi nemamo čega da se plašimo. OSA, Oružane snage su u našim rukama. 1992. godine nismo imali išta, a danas imamo Oružane snage, EUFOR, NATO štab, koji ima mogućnost da bude još jači. Ukrajina je žrtva agresije kao što smo i mi bili, međutim za razliku od nas, ona dobiva medijsku i oružanu podršku. Da smo mi dobili deseti dio onoga što su oni, rat ne bi trajao više od godinu dana. Treba da budemo opušteni. Nema osnova da se bilo ko brine o sigurnosnoj situaciji. Prvi put stanje ide u našu korist. Nema potrebe za paniku. Avioni lete iznad Banja Luke, Dodik se ušutio, Čović nije više u centru pažnje što znači da smo sada u puno boljoj situaciji", izjavio je Bajrović za Hayat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...