Mini market
OGLASILI SE IZ KONAKOVIĆEVE STRANKE: "Odluka bivšeg predsjednika bh. entiteta RS je odraz nemoći i očaja..."
Prije 17 min0
Provjereni recept na žlice za domaće čupavce s kokosom i čokoladom koji uvijek uspijeva.
Gastro
12. Mar. 2022
0
Sočan biskvit, ukusna tamna čokolada i hrskavi kokos kombinacija su kojoj je teško odoljeti.
Upravo su zato čupavci idealan kolač za cijelu obitelj - za svaku priliku.
O čupavcima ne treba puno pričati, već treba uzeti vagu, mikser i odvojiti malo vremena za pripremu.
Čupavci pripremljeni po ovom receptu savršeno su sočni, mekani i ukusni, svakako ih isprobajte.
Spisak sastojaka za izradu čupavaca zaista je kratak. Za pripremu biskvita trebat će jaja, šećer, maslac, brašno, prašak za pecivo i mlijeko. Čokoladnu glazuru pripremi od kvalitetne tamne čokolade (ili čokolade za kuhanje), maslaca i mlijeka. Uz navedeno, trebat će i mljeveni kokos u koji ćete uvaljati omiljene sočne kolače.
Sastojci za biskvit:
3 jaja
10 supenih kašika kristal šećera (220 g)
13 supenih kašika ulja (180 ml)
16 supenih kašika glatkog brašna (300 g)
120 ml mlijeka
1 prašak za pecivo
2 kašike kokosa u prahu
Sastojci za čokoladni preljev:
150 g tamne čokolade
200 ml mlijeka
150 g maslaca
200 g kokosa, za valjanje
Priprema:
1. Izmiksaj šećer i maslac u pjenastu smjesu pa dodaj jaja i mlijeko.
2. Prosij brašno i prašak za pecivo pa uspi u pripremljenu smjesu. Dobro izmiješaj drvenom kašikom ili špatulom.
3. Zagrij pećnicu na 180 stepeni, četvrtasti lim (otprilike 25x35 cm) obloži papirom za pečenje pa prelij smjesu.
4. Peci otprilike pola sata i testiraj čačkalicom je li biskvit gotov. Ako izađe čista, biskvit je gotov.
5. Biskvit ohladi pa ga nareži na kocke. Rastopi čokoladu na pari s maslacem i mlijekom.
6. Umoči biskvit u čokoladu, uvaljaj u kokos i posloži na čisti papir za pečenje i pusti da odstoje neko vrijeme.
Čuvaj na hladnom.
Prijatno!:)
(Gastro.24sata.hr)
Mini market
OGLASILI SE IZ KONAKOVIĆEVE STRANKE: "Odluka bivšeg predsjednika bh. entiteta RS je odraz nemoći i očaja..."
Prije 17 min0
Kultura
OPROŠTAJ OD PRIJATELJA / VELIKI ERVIN RUSTEMAGIĆ (1953-2025): Kad je Ervina u proljeće 1993. zajednički poznanik doveo u redakciju, činilo mi se da preda mnom stoji mitološko biće...
Prije 23 min0
Politika
HISTERIJA U DODIKOVIM REDOVIMA: Banjac Bosnu i Hercegovinu nazvao „zajednicom“ pa šokirao javnost –„Ovdje su zakoni kao u NDH...“
Prije 31 min0
Šareni svijet
GORI NEBO, GORI ZEMLJA: Juli je bio treći najtopliji u povijesti mjerenja, rekord u Turskoj...
Prije 43 min0
Gastro
KAKO DO VITKE LINIJE: Žena tvrdi da se uz ovaj jutarnji napitak riješila dugogodišnjeg viška kilograma
05. Avg. 20250
Gastro
KORISNO JE ZNATI: Profesionalni kuhari savjetuju kako i kada treba soliti hranu
05. Avg. 20250
Gastro
TURCI ZNAJU TAJNU: Za tren oka napravite izvrsne somune i iznenadite ukućane… (VIDEO)
06. Avg. 20250
Gastro
ZA PRAVE GURMANE: Danas za ručak pravimo piletinu u umaku od bijelog luka… (VIDEO)
05. Avg. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.