Sport
"SB" NA LICU MJESTA: Zmajevi trenutno gube od Rumunije, pogledajte kako izgledaju detalji susreta (FOTO)
Prije 24 min0
Provjereni recept na žlice za domaće čupavce s kokosom i čokoladom koji uvijek uspijeva.
Gastro
12. Mar. 2022
0
Sočan biskvit, ukusna tamna čokolada i hrskavi kokos kombinacija su kojoj je teško odoljeti.
Upravo su zato čupavci idealan kolač za cijelu obitelj - za svaku priliku.
O čupavcima ne treba puno pričati, već treba uzeti vagu, mikser i odvojiti malo vremena za pripremu.
Čupavci pripremljeni po ovom receptu savršeno su sočni, mekani i ukusni, svakako ih isprobajte.
Spisak sastojaka za izradu čupavaca zaista je kratak. Za pripremu biskvita trebat će jaja, šećer, maslac, brašno, prašak za pecivo i mlijeko. Čokoladnu glazuru pripremi od kvalitetne tamne čokolade (ili čokolade za kuhanje), maslaca i mlijeka. Uz navedeno, trebat će i mljeveni kokos u koji ćete uvaljati omiljene sočne kolače.
Sastojci za biskvit:
3 jaja
10 supenih kašika kristal šećera (220 g)
13 supenih kašika ulja (180 ml)
16 supenih kašika glatkog brašna (300 g)
120 ml mlijeka
1 prašak za pecivo
2 kašike kokosa u prahu
Sastojci za čokoladni preljev:
150 g tamne čokolade
200 ml mlijeka
150 g maslaca
200 g kokosa, za valjanje
Priprema:
1. Izmiksaj šećer i maslac u pjenastu smjesu pa dodaj jaja i mlijeko.
2. Prosij brašno i prašak za pecivo pa uspi u pripremljenu smjesu. Dobro izmiješaj drvenom kašikom ili špatulom.
3. Zagrij pećnicu na 180 stepeni, četvrtasti lim (otprilike 25x35 cm) obloži papirom za pečenje pa prelij smjesu.
4. Peci otprilike pola sata i testiraj čačkalicom je li biskvit gotov. Ako izađe čista, biskvit je gotov.
5. Biskvit ohladi pa ga nareži na kocke. Rastopi čokoladu na pari s maslacem i mlijekom.
6. Umoči biskvit u čokoladu, uvaljaj u kokos i posloži na čisti papir za pečenje i pusti da odstoje neko vrijeme.
Čuvaj na hladnom.
Prijatno!:)
(Gastro.24sata.hr)
Sport
"SB" NA LICU MJESTA: Zmajevi trenutno gube od Rumunije, pogledajte kako izgledaju detalji susreta (FOTO)
Prije 24 min0
Politika
SLIJEDE DVIJE VAŽNE SJEDNICE: Konkurs za direktora FUP-a sve izvjesniji (VIDEO)
Prije 43 min0
Politika
DODIK KORISTI DRŽAVNI HELIKOPTER KAO PRIVATNI TAKSI: Ostao bez funkcije, ko potpisuje naloge za letove?
Prije 46 min0
Društvo
PROBLEMI ZA ČOVIĆEV HDZ: Građevinski inspektor zabranio novi urbanistički plan Stoca
Prije 46 min0
Gastro
ZABORAVLJENI KLASIK: Najjednostavniji starinski kolač koji smo nekada svi jeli, a danas ga malo ko pravi
13. Nov. 20250
Gastro
SOČAN, MIRISAN I JEDNOSTAVAN: Jedan od jednostavnijih kolača koji se ne baš tako davno pravio u svakoj kući
14. Nov. 20250
Gastro
NAUČNICI ORKTILI: Koliko treba staviti soli kada se kuha tjestenina
14. Nov. 20250
Gastro
BRŽE NE MOŽE: Napravite domaću puru na tradicionalni način i oduševite ukućane… (VIDEO)
14. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.