PREMIJER HRVATSKE TRAŽI ODGOVORE: Andrej Plenković će se sastati s NATO-ovim komadantom u bazi pored Madrida

Bespilotna letjelica sovjetske proizvodnje TU-141 lansirana je iz Ukrajine te je preko zračnog prostora Rumunije i Mađarske stigla do Zagreba, glavnog grada Hrvatske gdje se srušila.

  • Regija

  • 12. Mar. 2022  12. Mar. 2022

  • 0

Hrvatski premijer Andrej Plenković u srijedu će u Madridu obići vojnu bazu NATO-a gdje će se sastati s tamošnjim komadantom vezano uz nadzor avio saobraćaja, rekao je danas izvor iz hrvatske vlade za Hinu. Plenković putuje u Madrid na bilateralni susret sa španskim premijerom Pedrom Sánchezom koji je u oktobru posjetio Zagreb, javlja novinska agencija HINA.

Špansku vojnu bazu u mjestu Torrejón de Ardoz, udaljenu 20 kilometara sjeveroistočno od Madrida, koristi NATO savez za kontroliranje neba svojih južnih zemalja članica uključujući Hrvatsku. Tamošnji "Centar za objedinjene zračne operacije" od 2014. godine ima zadatak "vizualno identificirati nepoznate letjelice", no u četvrtak navečer nije javio niti reagirao na ulazak bespilotne letjelice u hrvatski zračni prostor.

Plenković: "Nije bilo dobre reakcije NATO-a"

Bespilotna letjelica sovjetske proizvodnje TU-141 lansirana je iz Ukrajine te je preko zračnog prostora Rumunije i Mađarske stigla do Zagreba, glavnog grada Hrvatske gdje se srušila.

Plenković je danas posjetio mjesto pada letjelice u Zagrebu te rekao kako "očito nije bilo dobre reakcije članica NATO-a". "To upućuje na potrebu tješnje saradnje unutar samog NATO-a, jer ovo je zračni prostor NATO-a, rumunjski, mađarski i hrvatski i ovakvu situaciju ne možemo niti tolerirati niti se ona trebala dogoditi", izjavio je.

Dan ranije je hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao da bi zajedničko zapovjedništvo NATO-a u Španiji trebalo imati sve podatke u najkraćem mogućem vremenu i reagirati. "A nije se dogodilo ništa", istaknuo je.

U bazi u Torrejónu skupljaju se podaci

U NATO-ovoj bazi u Torrejónu, gdje je zaposleno oko 190 ljudi iz 17 zemalja uključujući Hrvatsku, u subotu ujutro su rekli da "svi skupljaju podatke". "Onda slijedi čekanje što će analiza pokazati, a to obično traži određeno vrijeme", rekao je izvor pod uslovom anonimnosti.

Plenković će u srijedu sletjeti avionom hrvatske vlade na aerodrom u toj vojnoj bazi jer je jednostavnije i manja je gužva nego na aerodromu Adolfo Suárez Madrid-Barajas.

U španskoj prijestolnici je u planu susret sa Sánchezom, kraljem Filipom VI i predsjednicom španskog parlamenta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...