Sport
"SB" NA LICU MJESTA: Zmajevi trenutno gube od Rumunije, pogledajte kako izgledaju detalji susreta (FOTO)
Prije 24 min0
Slatke i tople buhtle tope se u ustima, a ako ih upotpuniš i čokoladom ili džemom, po mogućnosti onim domaćim, okus će te odmaj vratiti u djetinjstvo!
Gastro
13. Mar. 2022
0
Buhtle s čokoladom ili domaćim džemom u trenutku će tvoj dom ispuniti slatkim mirisom i sjećanjima na djetinjstvo.
Buhtle su nam jedna od omiljenih slastica od dizanog tijesta, ne samo zato što su neodoljivo fine, nego ih je i lako pripremiti.
Odlične su i za početnike koji se nisu još susreli s dizanim tijestom, ali i gastro majstore koji će buhtle pripremiti kao od šale.
Domaće buhtle pripremaju se lako
Tek nekoliko jednostavnih trikova ti je potrebno da pripremiš savršene domaće buhtle s čokoladom ili džemom.
Najprije pripazi da su sve namirnice za buhtle sobne temperature, jedino mlijeko treba biti toplo kako bi lakše aktiviralo kvasac.
Kada je u pitanju sam kvasac, uvijek je bolja opcija svježi, ali za buhtle će biti dobar i suhi. Aktiviraj ga u mlijeku i s malo šećera te dodaj glavnoj smjesi.
Dio mlijeka možeš zamijeniti vrhnjem kako bi tijesto za buhtle bilo još mekše, a znat ćeš da je savršeno zamiješano kada se prestane lijepiti za ruke.
Tijesto u isto vrijeme treba biti meko, ali i elastično te glatko.
Pripaziti treba i da ga ne bi predugo mijesili jer će se tada teže udvostručiti volumenom i biti kompaktnije.
Buhtle napuni čokoladom ili džemom
Tradicionalno se buhtle pune domaćim džemom od šljiva, a odlične su i ako ih upotpuniš džemom od marelice. Iako je džem najpopularnije punjenje za buhtle, mnogima će ipak biti draže buhtle punjene čokoladom. Za filovanje možeš koristiti Nutellu, Linoladu ili bilo koji čokoladni namaz, a za posebno ukusne buhtle pokušaj pripremiti domaći namaz od lješnjaka i čokolade.
400 g brašna
140 ml mlijeka
80 g maslaca (40 + 40)
60 g šećera
25 g svježeg kvasca ili jedan suhi
2 jaja
1 kesica vanilin šećera
1 limun (korica)
1/2 kašičice soli
Džem ili čokoladni namaz po želji
1. Najprije pomiješaj toplo mlijeko sa šećerom i dodaj kvasac. Ostavi da se kvasac aktivira 10-ak minuta.
2. U veću posudu dodaj sve suhe sastojke - brašno, sol, šećer, koricu limuna i vanilin šećer.
3. Promiješaj te zatim dodaj jaja, aktivirani kvasac i 40 g rastopljenog maslaca. Dobro umijesi glatko tijesto.
4. Glatko i jednolično tijesto zatim stavi u nauljenu posudu. Pokrij ga krpom i stavi u topli kutak doma te pričekaj da se udvostruči volumenom.
5. Jednom dignuto tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj kuhinjskoj podlozi i izvaži. Gramažu tijesta podijeli s 12, toliko će svaka kuglica tijesta biti teška.
6. Svaku od 12 kuglica pojedinačno rukama spljošti i u sredinu stavi žlicu punjenja po izboru. Savij krajeve tijesta prema sredini te ih dobro pritisni.
7. Poslaži buhtle u lim za pečenje prethodno premazan maslacem ili obložen papirom za pečenje s time da dio gdje je tijesto buhtlica spojeno staviš na dno.
8. Posložene buhtle ostavi da se dignu 20 minuta, a zatim ih premaži s ostatkom otopljenog maslaca
9. Buhtle peci oko 30 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva, odnosno dok ne poprime zlatno žutu boju.
10. Jednom gotove, buhtle pusti neka se malo ohlade pa ih posipaj šećerom u prahu. Iako su najfinije za konzumaciju kada su tople, mekane i fine bit će i kad se ohlade.
Prijatno!:)
(Gastro.24sata.hr)
Sport
"SB" NA LICU MJESTA: Zmajevi trenutno gube od Rumunije, pogledajte kako izgledaju detalji susreta (FOTO)
Prije 24 min0
Politika
SLIJEDE DVIJE VAŽNE SJEDNICE: Konkurs za direktora FUP-a sve izvjesniji (VIDEO)
Prije 44 min0
Politika
DODIK KORISTI DRŽAVNI HELIKOPTER KAO PRIVATNI TAKSI: Ostao bez funkcije, ko potpisuje naloge za letove?
Prije 46 min0
Društvo
PROBLEMI ZA ČOVIĆEV HDZ: Građevinski inspektor zabranio novi urbanistički plan Stoca
Prije 46 min0
Gastro
ZABORAVLJENI KLASIK: Najjednostavniji starinski kolač koji smo nekada svi jeli, a danas ga malo ko pravi
13. Nov. 20250
Gastro
SOČAN, MIRISAN I JEDNOSTAVAN: Jedan od jednostavnijih kolača koji se ne baš tako davno pravio u svakoj kući
14. Nov. 20250
Gastro
NAUČNICI ORKTILI: Koliko treba staviti soli kada se kuha tjestenina
14. Nov. 20250
Gastro
BRŽE NE MOŽE: Napravite domaću puru na tradicionalni način i oduševite ukućane… (VIDEO)
14. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.