Sport
"SB" NA LICU MJESTA: Zmajevi trenutno gube od Rumunije, pogledajte kako izgledaju detalji susreta (FOTO)
Prije 23 min0
Napravi slasne meksičke tortilje s piletinom i povrćem.
Gastro
14. Mar. 2022 14. Mar. 2022
0
Ukusne, mekane i sočne - meksičke tortilje s piletinom i povrćem postat će tvoj omiljeni ručak, Ili večera.
Meksičke tortilje idealna su opcija za brzinski ručak ili večeru.
Ukusne su na sve načine, stoga sastojke kombiniraj po svojim željama, a mi ti danas predlažemo klasičnu "meksičku" kombinaciju s piletinom, kukuruzom, paprikom, lukom i grahom.
Slasne tortilje čuvaju jedinstvene okuse sočnog povrća i mekanog pilećeg mesa, jednostavne su za pripremu i jako su ukusne.
Sastojci za pet osoba:
12 gotovih/kupovnih tortilja
Za punjenje:
500 g pilećih prsa, narezanih na kockice
3 kašičice ulja
1 crveni luk, narezan na trakice
1 paprika, narezana na trakice
1 konzerva crvenog graha
1 konzerva kukuruza šećerca
1 paradajz narezan na komadiće
1 kašičica chilija u prahu
1 kašičica fajitas začina
biber
so
Za preljev:
1 čaša kiselog vrhnje
200 g naribanog sira npr. Podravca ili Gaude
Za posluživanje:
zelena salata
1 čaša kiselog vrhnja
mljevena crvena paprika
Priprema:
1. Piletinu nareži na kockice, posipaj fajitas začinom i pusti da odstoji nekoliko minuta.
2. Na tavu dodaj malo ulja i pusti da se zagrije. Na zagrijano ulje stavi kockice piletine i peci dok meso ne dobije lijepu zlatnu koricu.
3. Potom u tavu dodaj povrće narezano na male komadiće.
4. Sve promiješaj, smanji vatru i pusti da se kuha 10-ak minuta. Nakon 10 minuta, dodaj jednu kašičicu chilija i soli po ukusu. Sve dobro promiješaj i pusti da se kuha još pet minuta.
5. U međuvremenu namasti vatrostalnu posudu ili protvan i pripremi tortilje te naribaj sir. Pola sira pomiješaj s kiselom vrhnjem.
6. Na sredinu tortilje stavi kašičicu fila i malo jači prstohvat naribanog sira. Tortilju motaj u burrito (tako da je sa svih strana zatvorena) i slaži u posudu za pečenje.
7. Složene tortilje premaži smjesom vrhnja i sira koju si ranije pripremila i peci u pećnici zagrijanoj na 220°C oko 15 minuta, tj. dok ne prime lijepu zlatnu boju.
8. Tortilje posluži uz zelenu salatu i umak od kiselog vrhnja i mljevene crvene paprike.
Prijatno1:)
(Gastro.24sata.hr)
Sport
"SB" NA LICU MJESTA: Zmajevi trenutno gube od Rumunije, pogledajte kako izgledaju detalji susreta (FOTO)
Prije 23 min0
Politika
SLIJEDE DVIJE VAŽNE SJEDNICE: Konkurs za direktora FUP-a sve izvjesniji (VIDEO)
Prije 42 min0
Politika
DODIK KORISTI DRŽAVNI HELIKOPTER KAO PRIVATNI TAKSI: Ostao bez funkcije, ko potpisuje naloge za letove?
Prije 44 min0
Društvo
PROBLEMI ZA ČOVIĆEV HDZ: Građevinski inspektor zabranio novi urbanistički plan Stoca
Prije 45 min0
Gastro
ZABORAVLJENI KLASIK: Najjednostavniji starinski kolač koji smo nekada svi jeli, a danas ga malo ko pravi
13. Nov. 20250
Gastro
SOČAN, MIRISAN I JEDNOSTAVAN: Jedan od jednostavnijih kolača koji se ne baš tako davno pravio u svakoj kući
14. Nov. 20250
Gastro
NAUČNICI ORKTILI: Koliko treba staviti soli kada se kuha tjestenina
14. Nov. 20250
Gastro
BRŽE NE MOŽE: Napravite domaću puru na tradicionalni način i oduševite ukućane… (VIDEO)
14. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.