DAŠAK MEKSIKA U VLASTITOM DOMU: Jednostavan i ukusan recept

Napravi slasne meksičke tortilje s piletinom i povrćem.

  • Gastro

  • 14. Mar. 2022  14. Mar. 2022

  • 0

Ukusne, mekane i sočne - meksičke tortilje s piletinom i povrćem postat će tvoj omiljeni ručak, Ili večera.

Meksičke tortilje idealna su opcija za brzinski ručak ili večeru.

Ukusne su na sve načine, stoga sastojke kombiniraj po svojim željama, a mi ti danas predlažemo klasičnu "meksičku" kombinaciju s piletinom, kukuruzom, paprikom, lukom i grahom.

Slasne tortilje čuvaju jedinstvene okuse sočnog povrća i mekanog pilećeg mesa, jednostavne su za pripremu i jako su ukusne.

Sastojci za pet osoba:

12 gotovih/kupovnih tortilja

Za punjenje:

500 g pilećih prsa, narezanih na kockice

3 kašičice ulja

1 crveni luk, narezan na trakice

1 paprika, narezana na trakice

1 konzerva crvenog graha

1 konzerva kukuruza šećerca

1 paradajz narezan na komadiće

1 kašičica chilija u prahu

1 kašičica  fajitas začina

biber

so

Za preljev:

1 čaša kiselog vrhnje

200 g naribanog sira npr. Podravca ili Gaude

Za posluživanje:

zelena salata

1 čaša kiselog vrhnja

mljevena crvena paprika

Priprema

1. Piletinu nareži na kockice, posipaj fajitas začinom i pusti da odstoji nekoliko minuta.

2. Na tavu dodaj malo ulja i pusti da se zagrije. Na zagrijano ulje stavi kockice piletine i peci dok meso ne dobije lijepu zlatnu koricu.

3. Potom u tavu dodaj povrće narezano na male komadiće.

4. Sve promiješaj, smanji vatru i pusti da se kuha 10-ak minuta. Nakon 10 minuta, dodaj jednu kašičicu chilija i soli po ukusu. Sve dobro promiješaj i pusti da se kuha još pet minuta.

5. U međuvremenu namasti vatrostalnu posudu ili protvan i pripremi tortilje te naribaj sir. Pola sira pomiješaj s kiselom vrhnjem.

6. Na sredinu tortilje stavi kašičicu fila i malo jači prstohvat naribanog sira. Tortilju motaj u burrito (tako da je sa svih strana zatvorena) i slaži u posudu za pečenje.

7. Složene tortilje premaži smjesom vrhnja i sira koju si ranije pripremila i peci u pećnici zagrijanoj na 220°C oko 15 minuta, tj. dok ne prime lijepu zlatnu boju.

8. Tortilje posluži uz zelenu salatu i umak od kiselog vrhnja i mljevene crvene paprike.

Prijatno1:) 

(Gastro.24sata.hr)        

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...